Česká nadvláda v Brisbane! Strýcová slaví deblový titul

- Jan Havlovic

Barbora Strýcová s Tchajwankou Sie potvrdily v australském Brisbane roli nasazených jedniček a získaly deblový titul! Favorizovaný pár odvrátil v dramatickém finále proti Australance Bartyové a Nizozemce Bertensové dokonce mečbol a zvítězil za necelé dvě hodiny po setech 3:6, 7:6(7) a 10:8. Pro Strýcovou je to již 28. deblový titul z okruhu WTA.

Světová deblová jednička odehrála turnaj v Queensland Tennis Centre s tradiční tchajwanskou parťačkou Su-Wej Sie. Nasazené jedničky neztratily při cestě do finále jediný set, až v boji o titul musely do supertiebreaku. Favorizovanému páru stála v neděli v cestě australsko-nizozemská dvojice singlových specialistek Bartyová – Bertensová. 

První sada patřila k radosti domácího publika dvojici B+B, která hrozila i ve druhém setu. Strýcová se Sie totiž promarnily za stavu 5:4 možnost setbolu, a tak druhou sadu rozhodoval až klasický tiebreak. V něm si Bartyová s Bertensovou vypracovaly dokonce mečbol, ale nasazené jedničky se dokázaly udržet v zápase a v pořadí třetí setbol posléze proměnily.

Loterie supertiebreaku vyšla lépe Strýcové se Sie, které se dostaly do luxusního nároku 6:1. Australanka s Nizozemkou nicméně snížily až na 8:9 a v klíčové výměně se rvaly za vyrovnáním. Strýcová se v klíčové výměně blýskla výborným defenzivním úderem a na síti se o vítězný míč postarala Sie.

„Ten důvod, proč mám Sie na své straně, je jasný. Vemte si ten mečbol, v některých momentech zahraje údery, kterým vůbec nerozumím, ale je to super,“ pochválila Strýcová parťačku. „Nikdy jsem tento turnaj nevyhrála a ani se mi tu nehrálo příliš dobře. Bára nám k výhře hodně pomohla,“ dodala Sie na tiskové konferenci.

Barbora Strýcová, která se do Brisbane vrátila po desetileté přestávce, slaví již 28. turnajový vavřín ze čtyřhry a celkově šestý po boku Tchajwanky Sie. Úspěšný pár bude společně startovat až na Australian Open. 

Českým deblistkám tak vyšel úvodní týden nové sezony na výbornou! Strýcová navázala na Kateřinu Siniakovou s Barborou Krejčíkovou, které ukořistily titul v čínském Šen-čenu. Úspěch českého tenisu podtrhla Karolína Plíšková, ta v Brisbane obhájila singlový titul.