WTA

Odvrátila mečbol! Kar. Plíšková otočila vyrovnané semifinále v Brisbane

- Radek Štohl

Karolína Plíšková je v Brisbane zápas od obhajoby titulu. Druhá hráčka světa v semifinále otočila zápas proti Naomi Ósakaové, kterou porazila 6:7(10), 7:6(3), 6:2. Plíšková ve druhé sadě musela odvracet mečbol, při servisu protihráčky však hrozbu zažehnala. O trofej se utká s Madison Keysovou, která v prvním zápase porazila Petru Kvitovou.

Zápas to byl jako hrom. Dvě a tři čtvrtě hodiny trvající bitva nabídla strhující vyrovnanost, emoce i nevyužité příležitosti. Tenistky během duelu zahrály 105 winnerů (53 Ósakaová, 52 Plíšková), byly také úspěšné při odvracení brejkbolů. (Ósakaová 6 z 9, Plíšková 12 z 13) Finalistka však mohla být pouze jedna. I zásluhou nevyužitého mečbolu Naomi Ósakaové se do nedělního duelu probojovala Karolína Plíšková.

Úvodní set se začal dramatizovat až v jeho koncovce. Devátý a desátý gem poskytly dlouhé přetahované, Plíšková ale své dvě šance na returnu nevyužila. Sada tak dospěla do tiebreaku, ve kterém Češka sice odvrátila stav 4:6 a celkově čtyři setboly. Triumf nakonec slavila Ósakaová. Japonka mimo jiné při vlastním servisu nedovolila soupeřce využít dva setboly.

Druhý set naopak nabídl vyrovnané chvíle hned na začátku, tenistky v úvodních třech hrách nezužitkovaly sedm brejkbolů. Po klidných gemech na podáních se Ósakaová v jedenácté hře dostala k brejku, o hru později šla podávat na výhru v zápase. Za stavu 40:30 ke všemu měla mečbol, Plíšková ovšem po výborném bekhendu k základní čáře šanci soupeřky odvrátila. Japonka posléze jednoduchou chybou připravila druhé hráčce světa brejkbol, který byl zužitkovaný. Tiebreak již poté patřil Plíškové.

Karolína Plíšková si pohodu z konce druhé sady přenesla do závěrečného setu a soupeřku na úvod brejkla. Češka se do problémů dostávala od druhé poloviny sady, za stavu 3:2 0:40 při vlastním podání zažehnala tři brejkboly v řadě, aby následně čistou hrou prolomila soupeřce servis. O gem později uzavírala zápas. Ósakaové ještě nabídla tři šance na returnu, které odvrátila, sama naopak využila třetí mečbol.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 434 900 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Naomi Ósakaová (JPN, 4.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (2.) 7:6(10), 6:7(3), 2:6