Do kvalifikace Australian Open nakonec nemusí. Šarapovová obdržela divokou kartu

- Filip Lefenda

Maria Šarapovová se na nadcházejícím Australian Open představí v hlavní soutěži. Někdejší světové jedničce sice patří v žebříčku WTA aktuálně až 147. místo, dvaatřicetiletá Ruska ovšem obdržela od organizátorů divokou kartu a vyhne se tak kvalifikaci.

Vinou chronických zdravotních problémů odehrála Šarapovová v loňské sezóně jen patnáct soutěžních zápasů, a to s bilancí osmi výher a sedmi porážek. Z turnajů velké čtyřky se pětinásobné grandslamové šampionce dařilo nejvíce právě v Melbourne, kde došla do osmifinále. Na Wimbledonu a US Open pak vypadla už v úvodním kole, v Paříži pro změnu nestartovala.

Letošní sezónu zahájila Ruska v Brisbane, kde odehrála první soutěžní střetnutí od srpnového grandslamu v New Yorku. Dlouhou bitvu s Američankou Bradyovou ovšem nezvládla, když prohrála v tiebreaku třetího setu 6:3, 1:6, 6:7(3).

Šarapovová se v Melbourne představí už pošestnácté v kariéře. Nejvíce se čtyřnásobné turnajové finalistce vedlo na akci v roce 2008, kdy si došla pro titul.

V případě bývalé světové jedničky jde celkově už o pátou potvrzenou divokou kartu. Již dříve udělili organizátoři volné vstupenky do hlavní soutěže také domácí Rodionovové, Američance Vandewegheové, Francouzce Parmentierové a Korejce Na-Lae Han.

Hlavní soutěž letošního Australian Open odstartuje v pondělí 20. ledna, kvalifikace je na programu o týden dříve.