Vlna solidarity! Pomůže Kvitová, Bartyová věnuje prize money

- Radek Štohl

Záleží nám na vás! S takovým přístupem se tenisové elity postupně hlásí k ničivým požárům v Austrálii, na které mimo jiné upozornil Nick Kyrgios svou výzvou. K australskému tenistovi se po Karolíně Plíškové přidala také Petra Kvitová nebo světová jednička Ashleigh Bartyová.

Jak Nick Kyrgios zveřejnil na příběhu Instagramu, tak během prvního dne se vybralo více než 21 000 dolarů. A další peníze budou jen narůstat. Zásluhou nové skupinky tenisových hvězd, mezi kterými je mimo jiné Petra Kvitová.

„Austrálii mám v srdci. Velmi ráda bych pomohla těm, které postihly devastující požáry. Za každé eso na zdejších turnajích daruji 150 dolarů," napsala Kvitová na twitterovém účtu. Během posledních hodin však nebyla jedinou hráčkou, která se nechala strhnout davem tenistů. Přispět na dobrou věc se rozhodla také Ashleigh Bartyová.

První hráčka ženské dvouhry učiní ještě větší krok. Z turnaje v Brisbane, kde od šestého ledna startuje hlavní soutěž, odevzdá celé své prize money. „Austrálie v této chvíli prožívá mnohem větší záležitosti. Potřebujeme se o ně starat," stojí na stránkách BBC prohlášení Bartyové, která bude na podniku hrát rovněž čtyřhru.

Kvitová s Bartyovou nejsou jedinými hráčkami, které se o celou událost starají. Do sbírky přispěje také Simona Halepová (200 dolarů za eso) nebo Ajla Tomljanovicová (100 dolarů za eso).

Od září vinou požárů zahynulo čtyřiadvacet lidí, po dalších je vyhlášeno zatím neúspěšné pátrání. Odhadem zemřelo až 480 milionů zvířat.