ITF v Říčanech: Procházková, Kallmünzerová a Čechová postupují

- Jan Havlovic

Říčanský turnaj pokračuje v úterý svým třetím hracím dnem. Na pražské antuce bude bojovalo o postup do druhého kola hned šest českých tenistek, z čehož na fanoušky čekalo jedno derby mezi Terezou Procházkovou a Terezou Kolářovou. Na místě budeme mít i v úterý svého redaktora, a tak se můžete těšit na pozápasové dojmy českých tenistek!

První tenistkou, která si během úterního programu zajistila postup, byla Tereza Procházková! Sedmnáctiletá tenistka se utkala v první kole v ryze českém souboji s o rok starší Terezou Kolářovou. Mírnou favoritkou byla Kolářová, avšak tu trápily zdravotní problémy. Procházková, která v Říčanech startuje na divokou kartu vyhrála první set 6:3 a ve druhém vedla již 3:0, poté Kolářová musela utkání skrečovat. „Zápas to byl těžký, neboť Terka hrála v prvním setu velmi dobře a hlavně chytře. S její hrou jsem měla velké problémy," zhodnotila Procházková úterní zápas prvního kola. Kolářová musela utkání skrečovat, na vině bolavé rameno. „Za stavu 2:2 jsem nešťastně trefila míček u rámu a bolest šla od zad až do ruky," vysvětlila okolnosti svého zranění osmnáctiletá Kolářová. 

Další českou tenistkou, která postupuje mezi šestnáct nejlepších hráček turnaje, je Natálie Kallmünzerová, která se však na postup nadřela. Devatenáctiletáý tenistka sice vyhrála první nad Nicole Gadientovou ze Švýcarska v poměru 6:2, avšak hráčka, startující na divokou kartu, se dokázala vrátit zpět do zápasu a druhý set vyhrála v poměru 6:2. V rozhodující sadě však měla jasně navrch Kallmünzerová, která nadělila své soupeřce kanára. „Byl to těžký zápas, neboť je velké vedro a soupeřka v prvních dvou setech dělala poměrně málo chyb, takže jsme hrály často dlouhé výměny, což bylo poměrně dost náročné," uvedla devatenáctiletá tenistka po postupue do druhého kola. 

Postup do druhého kola turnaje v Říčanech si zajistila také Karolína Čechová. Úspěšná kvalifikantka se úspěšně prala s nasazenou jedničkou, Silviou Njirićovou, která musela utkání za stavu 0:2 ve druhém setu skrečovat. „Za stavu 4:6, 0:1 jsem si řekla, že zápas zřejmě nevyhraji, čímž jsem se uvolnila a poté to šlo samo. Za stavu 5:2 ve druhém setu si soupeřka nechala ošetřovat sval. Zvládla jsem vstup do třetího setu, soupeřka poté vzdala, zřejmě kvůli ramenu," okomentovala  česká tenistka okolnosti odstoupení soupeřky ze zápasu. 

Do osmifinále se naopak nepodívá Lucie Procházková. Česká tenistka sice úvodní sadu vyhrála snadno 6:2. Ve druhém setu si domácí naděje nedokázala hned třikrát udržet servis a o zápase musela tak rozhodnout poslední sada. V té Procházková za stavu 3:3 přišla podruhé v tomto dějství o podání a jelikož se situace zopakovala ještě jednou, osmifinálová vidina se rozplynula v dáli.

1. kolo dvouhry

Angelina Žuravlevová (RUS) (6) - Vanessa Timmová (DEN) 6:2, 6:1
NATÁLIE KALLMÜNZEROVÁ - Nicole Gardientová (SUI) 6:2, 2:6, 6:0
TEREZA PROCHÁZKOVÁ - TEREZA KOLÁŘOVÁ 6:3, 3:0, skreč Kolářová
Silvia Njirićová (CRO) (1) - KAROLÍNA ČECHOVÁ 6:4, 3:6, 0:2, skreč Njirićová
Ksenija Bekkerová (RUS) - Petra Januskova (CAN) (4) 2:6, 2:6
LUCIE PROCHÁZKOVÁ - Katharina Gerlachová (GER) (7) 6:2, 1:6, 3:6
Valeria Gorlatsová (EST) - RADKA BUŽKOVÁ 6:4 2:6 6:4
Iva Primoraćová (CRO) (5) - Sina Haasová (GER) - 14:30

1. kolo čtyřhry

BROŽOVÁ, POSPÍŠILOVÁ - Grzywoczová, Wilková (obě POL) - 5:7 6:2 10:3
KOLÁŘOVÁ, Wernerová (GER) - ČECHOVÁ, KALLMÜNZEROVÁ  6:3, 6:3
BUŽKOVÁ, LABOUTKOVÁ - NOVOTNÁ, TOMANOVÁ 6:4, 5:7, 6:10

PENTA TRADING Říčany Open 2016 den po dni 

11.9. ITF v Říčanech: Kvalifikaci zahájilo hned dvacet domácích hráček, v prvním kole uspěla polovina z nich

12.9. ITF v Říčanech: Osm vstupenek do hlavní fáze turnaje získalo pět Češek