Rasismus nezmizel. Skáčou do křoví, musí se skrývat

- Radek Štohl

Nepříjemné starosti řeší britští tenisté. Na twitterových účtech se Liam Broady a Jay Clarke rozepsali o zkušenostech s rasismem, který podle nich zajisté nevymizel. Oba hráči na sociálních sítích uvedli rozdílné příklady.

Jako první z nich se ozval Liam Broady. Hráče třetí stovky žebříčku pobouřila situace velmi blízké osoby. „Když je jeden z mých nejlepších kamarádů pronásledovaný v noci při obyčejné procházce kolem hospody a musí se skrývat v křoví, aby se vyhnul zmlácení kvůli barvě pleti, tak jak můžou být prohlášení, že rasismus v této zemi neexistuje? Vypadá to, že tento problém se zhoršuje, nikoliv zlepšuje," zareagoval na Twitteru.

Krátce na to na Broadyho navázal jeho krajan a v současné době pátý nejlepší Brit současnosti Jay Clarke. „Sice to nebylo až tak extrémní, ale něco v této podobě zažívám z deseti dnů hned v devíti z nich," napsal jednadvacetiletý hráč.

Clarke se minulý rok ke všemu svěřil, že často po prohraných zápasech bývá terčem rasismu, který je prováděný online formou. „Stalo se to několikrát, takže jsem je zablokoval a pokračoval ve svém životě. Je mi těch lidí líto," řekl tehdy pro BBC Radio Derby.