Kontaová má za sebou navzdory zranění skvělou sezónu. Začátek té nové je ale v ohrožení

- Marek Bartošík

Na posledních třech grandslamech postoupila Johanna Kontaová vždy minimálně do čtvrtfinále. Pokračování její slušné série je ale kvůli zraněnému kolenu v ohrožení. Britská jednička dokonce přiznala, že ji zdravotní komplikace provázejí od začátku roku 2019.

Semifinále Roland Garros, čtvrtfinále Wimbledonu a US Open a druhé kolo Australian Open. To je velmi slušná grandslamová vizitka Johanny Kontaové v sezóně 2019. Britská tenistka zaznamenala svůj nejúspěšnější rok na turnajích velké čtyřky, když nasbírala hned čtrnáct výher (loni pouze dvě).

Možná mohla dosáhnout i víc, to by ji ale nesmělo brzdit zraněné koleno. Trápilo ji celou sezónu, po US Open kvůli němu dokonce nehrála, přišla mimo jiné o velké asijské turnaje, a tak je v žebříčku „až“ na 12. místě.

„Problém s kolenem se mě drží od prvního týdne roku. Mým úkolem bylo jeho stav pouze kontrolovat tak, abych zvládla odehrát sezónu. Jakmile začaly travnaté turnaje, bolesti se zhoršily. Na US Open to bylo ještě horší,“ prozradila někdejší světová čtyřka.

Podle informací BBC má osmadvacetiletá Britka přetrvávající problémy podobné zánětu šlach. Přesto ještě před koncem roku odcestuje do Austrálie, kde chce před prvním grandslamem sezóny odehrát turnaje v Brisbane a Adelaide.

„Můžu pouze poslouchat své tělo. Nedávám si žádné konečné termíny,“ vyjádřila se pro britské novináře Kontaová.