Bez grandslamu, ale jako hvězda. Bývalá světová čtyřka ukončila kariéru

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 22 sezon objížděla turnaje na profesionálním ženském okruhu. Ve 37 letech se ovšem rozhodla, že je čas dát tenisu sbohem. Bývalá deblová čtyřka a 19. hráčka dvouhry, Maria Jose Martinezová Sanchezová, se zařadila po bok mnohých dalších, kteří končí své kariéry.

Martinezová, jež aktuálně figuruje na 34. místě světa ve čtyřhře a v uplynulé sezoně získala deblové tituly na turnajích WTA v New Yorku a Rabatu, už do nové sezony jako aktivní tenistka nenaskočí. Informaci přinesl španělský deník Marca.

Během své kariéry se nikdy pořádně neprosadila na grandslamech. Ve dvouhře sice byla na žebříčku 19. hráčkou světa a vyhrála 5 turnajů WTA, ale na turnajích velké čtyřky bylo jejím maximem jen 3. kolo.

Mnohem úspěšnější byla deblistkou. V roce 2009 vyhrála Turnaj mistryň, stala se světovou čtyřkou, vybojovala 23 titulů na okruhu WTA a dalších 22 na ITF. Ale na grandslamech byla jen třikrát v semifinále (třikrát v semifinále byla i v mixu).

„Oznamuji, že jsem učinila rozhodnutí zakončit svou kariéru. Byla to spousta let strávených u něčeho, co miluji, a mohu jen poděkovat každému, kdo mě na této dlouhé cestě doprovázel,“ řekla Martinezová.

Španělka byla i věrnou reprezentantkou, pokud byla povolána do zbraně. Ve Fed Cupu zaznamenala bilanci 10 výher a 7 porážek, hrála na olympijských hrách v Pekingu a Londýně a v roce 2001 získala stříbrnou medaili na Středomořských hrách v Tunisu.