Návrat mezi šampiony! Federer odhalil hlavní cíle sezony

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer se před novou sezonou rozhodně nehodlá vzdát své pozice mezi nejlepšími hráči světa. Ač je mu už 38 let, své ambice má nejvyšší, což potvrdil i vyřknutím svých cílů pro rok 2020.

Uplynulá sezona nebyla v podání Federera tolik vydařená, jak by si představoval. A přitom byla opět zcela senzační. Zakončil ji na třetím místě světa, vyhrál velký turnaj v Miami a přidal trofeje z Dubaje, Halle a Basileje... Ale chtěl víc.

Porážka ve finále Wimbledonu s Novakem Djokovičem ho hodně mrzela. Obzvlášť, když měl dva mečboly. A tak není divu, že pro novou sezonu si před sebe klade opět mety nejvyšší.

Rád by získal alespoň jeden titul z pěti největších turnajů sezony, kterými jsou Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open a Turnaj mistrů. Dalším, a pro Federera neméně podstatným cílem, je zisk zlaté olympijské medaile v Tokiu.

„Poté, co jsem celý rok hrál dobře, cítil se fyzicky dobře, je málo věcí, co stojí za zmínku. Porazil jsem Djokoviče na Turnaji mistrů, Nadala ve Wimbledonu, hrál dobrý tenis, ale přesto mi chybí velký titul. Chci to změnit,“ nechal se slyšet Federer.

„Musím se s týmem vrátit k rýsovacímu prknu,“ řekl ke své přípravě na novou sezonu. „Musím trénovat opravdu tvrdě, abych si splnil své cíle a vyhrál jeden z pěti velkých turnajů plus olympiádu.“

„Je to celkem šest šancí, které chci využít. Vím, že French Open bude mnohem obtížnější, jako vždy. Ale rád bych vyhrál tolik titulů, co jen bude možné, a rád bych domů přivezl jeden z velkých titulů. Preferoval bych Wimbledon, ale i vše ostatní by bylo úžasné,“ dodal.