Zlatý kanár poprvé pro Strýcovou! Ocenění se dočkal i Berdych

- Jan Havlovic

V sobotu proběhlo v Přerově slavnostní vyhlášení magazínu Tenis o nejlepší české tenisty za rok 2019 EMOS Zlatý kanár. Hlavní cenu Zlatého kanára získala poprvé v kariéře Barbora Strýcová, která se ziskem 84 hlasů porazila druhou Karolínu Plíškovou, ta obdržela 53 hlasů. Světová dvojka byla vyhlášena nejlepší českou tenistkou za uplynulý rok. Mezi muži triumfoval počtrnácté loučící se Tomáš Berdych. Ocenění si odnesly také sestry Fruhvirtovy.

Barbora Strýcová získala ocenění Zlatý kanár již v minulých letech jako členka českého fedcupového týmu. V letošním roce se třiatřicetiletá tenistka konečně dočkala individuálního ocenění, když ovládla hlavní anketu a získala Zlatého kanára.

Plzeňská tenistka byla při slavnostním večeru ve sportovní hale Spartak v Přerově oceněna za životní sezonu, během které získala premiérový grandslamový titul ve Wimbledonu a dostala se na pozici světové deblové jedničky. Strýcová se stala po Janě Novotné, Petře Kvitové a Karolíně Plíšková v pořadí čtvrtou tenistkou, která získala Zlatého kanára.

Během slavnostního večera, kterým prováděli Petr Suchoň s bývalou profesionální tenistkou Klárou Koukalovou, se vyhlašovalo dalších jedenáct kategorií.

Nejlepší českou hráčkou byla vyhlášena Karolína Plíšková, která zakončila tenisovou sezonu na pozici světové dvojky. Mezi muži triumfoval počtrnácté loučící se Tomáš Berdych, ten měl v rámci programu v Přerově rozlučku s aktivní tenisovou kariérou. 

Ocenění za žebříkový progres obdrželi Karolína Muchová a Jonáš Forejtek. Cenu nejlepší české deblistky za uplynulý rok získala Barbora Strýcová a nejlepším českým deblovým párem novináři zvolili Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou. 

Uspěly také mladé české tenistky. Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová byla vyhlášena mezi dívkami talentem roku a byla také součástí českého fedcupového týmu do 14 let, když společně s Brendou Fruhvirtovou a Nikolou Bartůňkovou triumfovaly na MS do 14 let v Prostějově. 

Zlatý kanár: Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)
Nejlepší český hráč:
Tomáš Berdych (TK AGROFERT Prostějov)
Nejlepší český hráčka: Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Postup žebříčku ATP: Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň)
Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová (I. ČLTK Praha)
Talent roku – chlapci: Vojtěch Petr (TK Na Dolině)
Talent roku – dívky: Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)
Deblistka roku: Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)
Deblový pár roku: Barbora Krejčíková (TK PRECHEZA Přerov), Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)
Tým roku: Tým ČR do 14 let – Linda a Brenda Fruhvirtovy, Nikola Bartůňková
Nejlepší tenista na vozíčku: Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku, Brno)
Ceny prezidenta ČTS: Vladislav Šavrda – tenisový funkcionář, kouč a šéf pražské Štvanice, Mojmír Krupa – jeden z nejdéle sloužících funkcionářů ČTS, Leoš Fiala – předseda Středočeského tenisového svazu, čtvrt století vede sportovně-technický úsek ČTS