Nadal s Bartyovou vyhlášeni tenisty roku. Jak si vedli další?

- Filip Lefenda

Mezinárodní tenisová federace vyhlašovala s koncem roku nejlepší tenisty za uplynulou sezónu. Z titulu mistra světa ITF se počtvrté v kariéře radoval Španěl Rafael Nadal. Mezi ženami kralovala Ashleigh Bartyová, jež ocenění získala jako první Australanka v historii.

Rafael Nadal vyhrál v letošní sezóně už podvanácté Roland Garros a potvrdil tak svou dominanci na antuce. Další grandslamovou trofej přidal v New Yorku. Kromě US Open ovládl i tisícovky v italském Římě a kanadském Montréalu. V závěru roku pak pomohl Španělům vybojovat na domácí půdě v Madridu vítězství v novém formátu Davisova poháru.

Třiatřicetiletý Španěl, jenž zakončil soutěžní ročník popáté jako světová jednička, byl už na Turnaji mistrů vyhlášen nejlepším tenistou sezóny organizací ATP. Ve čtvrtek ocenila „Rafu“ i ITF. Mimo titul mistra světa získal Nadal, stejně jako před rokem, i cenu za fair play, o níž rozhodují samotní hráči.

Také Bartyová vyhrála v roce 2019 čtyři singlové turnajové trofeje. Po triumfu na betonu v Miami ovládla třiadvacetiletá Australanka na začátku června Roland Garros, když ve finále zdolala Markétu Vondroušovou. Po titulech z tvrdého povrchu a antuky vyhrála i travnatý podnik v Birminghamu, aby svou všestrannost vyšperkovala v závěru sezóny premiérovým vítězstvím na halovém Turnaji mistryň v Šen-čenu. Své zemi rovněž pomohla k účasti ve finále Fed Cupu.

Bartyová získala ocenění hráčky roku ITF jako první Australanka v historii. Je rovněž první australskou hráčkou od dob Evonne Goolagongové Cawleyové (1976), která se dostala na nejvyšší post v ženském žebříčku.

Trofej za comeback roku obdržel Brit Andy Murray. Ten prodělal v lednu druhou operaci kyčle a chystal se raketu pověsit na hřebík, nakonec se ale vrátil zpět na kurty a vyhrál v říjnu halový turnaj ATP v belgických Antverpách.

Za největší zlepšení v sezóně byl oceněn Matteo Berrettini. Ital zahajoval rok z 54. místa žebříčku ATP, v závěru roku už si jako osmý hráč světa zahrál poprvé v životě na Turnaji mistrů. Jeho krajan Jannik Sinner převzal cenu pro nováčka roku.

Dostalo se i na Rogera Federera. Osmatřicetiletá švýcarská legenda se už posedmnácté v řadě stala nejoblíbenějším hráčem mezi fanoušky.

Mezi deblisty získali cenu mistrů světa ITF Kolumbijci Juan-Sebastian Cabal s Robertem Farahem, resp. Maďarka Tímea Babosová s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou.