ITF v Říčanech: Osm vstupenek do hlavní fáze turnaje získalo pět Češek

- Filip Lefenda, Radim Sochor

Ženský turnaj kategorie ITF ve středočeských Říčanech měl v pondělí na programu druhé kolo kvalifikace, které bylo zároveň kolem posledním. O postup do hlavní soutěže, která se rozeběhne zítra, usilovala mimo jiné i desítka domácích hráček, postupujících je hned pět.

První postupující do hlavní soutěže se v Říčanech stala Nikola Tomanová, která v ryze českém souboji zužitkovala své zkušenosti a přetlačila o tři roky mladší Nikolu Novotnou 6:2 a 6:4. V utkání přitom nastřádala hned dvanáct dvojchyb. „Moje hra se měnila jako počasí, jednou to šlo, jednou ne,“ hodnotila svůj výkon s použitím metafory dvacetiletá vítězka. Soupeřka se v duelu potýkala se zdravotními problémy. „Každá prohra zamrzí. Nechci říct, že jsem s ní počítala, ale přeci jen se tenis bez ruky nedá hrát,“ připomněla Novotná svůj bolavý loket, který ji trápí už zhruba měsíc.

Další Češkou, která si na turnaji nedaleko hlavního města zahraje v hlavní soutěži, je Lucie Procházková. Ta zdolala v bitvě dvou osmnáctiletých tenistek Švýcarku Nicole Gadientovou díky lépe zvládnutým koncovkám obou setů, když je shodně vyhrála 7:5. „Začala jsem dobře, měla jsem 3:0. Pak jsem se začala cítit strašně unavená, vůbec mi to neletělo, hrála jsem to na střed. Taky to dopadlo tak, že to bylo 3:5. A pak ani vůbec nevím, jak jsem to dala na 5:5. Pak jsem si řekla, že když jsem to srovnala, tak bych se mohla hecnout a dala jsem to na 7:5,“ popsala průběh úvodního dějství Procházková, která vzápětí popsala i sadu číslo dvě. „Tam jsem taky nezačala zrovna nejlíp, bylo to 1:3, to bylo taky strašně rychlé. Pak jsem vedla 4:3, pak to bylo 4:5 a poté jsem to nějak udolala,“ oddechla si se smíchem šťastná postupující.

Šestnáctiletá Radka Bužková, která v kvalifikaci startovala na divokou kartu, přemohla o dva roky starší Češku Kateřinu Brožovou„Sice to nebyl optimální výkon, ale jsem ráda, že jsem vyhrála,“ usmívala se po zápase, který vyhrála 6:3 a 6:4. S výkonem nebyla vcelku pochopitelně spokojena ani poražená. „Nebylo to vůbec dobré, bylo tam z mé strany hrozně chyb i dvojchyb.“

Štěpánka Skácelová dokázala v souboji vyrovnat po prohrané první sadě s Dánkou Timmovou na 1:1, avšak netrvalo dlouho a po dvou gemech v rozhodujícím setu byla nucena skrečovat zápas.

„Mám od první sady bolesti kotníku, už to prostě nešlo. Nemůžu ani chodit. Ta bolest je hrozná, je lepší, když jsem zápas ukončila. Trápím se už dva měsíce, ale vůbec jsem to neřešila. Nyní jsem už kontaktovala fyzioterapeutku a budu se léčit,“ vysvětlila důvod skreče Skácelová.

Souboj dvou Češek o postup do hlavní části nabídl publiku zápas Karolíny Čechové a Denisy Pospíšilové. Dvousetový duel měl poměrně jasně daný scénář. První jmenovaná dokázala své soupeřce hned sedmkrát prolomit podání a po výsledku 6:1, 6:4 postoupila. 

Denisa Pospíšilová po zápase hodnotila: „Dělala jsem strašně moc chyb. Pozitivní na zápase bylo to, že jsem se přestala vyhazovat aspoň ve druhé sadě, ale stále těch chyb bylo moc. V rozhodujících chvílích jsem dala dvě dvojchyby, to se nesmí stávat.“ „V prvním setu to bylo jednoznačné. Ve druhém se soupeřka zlepšila, já jsem hodně nemohla, neboť bylo obrovské vedro. Musela jsem jít skutečně na fyzický limit, ale soupeřka mi dosti pomohla dvojchybami,“ řekla postupující Karolína Čechová.

Další duel dvou domácích tenistek byl na programu hned po zápase Čechové s Pospíšilovou. Tentokráte se představila Sabina Machalová s Anetou Kladivovou. I zde se zápas dohrál po dvou setech. Sabina Machalová vedla 6:4, 4:1, ale soupeřka ještě dokázala zabrat a dotáhnout set do stavu 5:5. Nakonec ale Machalová soupeřku brejkla a po hodině a dvaadvaceti minutách postoupila.

Sabina Machalová:„Nebyl to jednoduchý zápas. Dělala jsem hrozně moc chyb, ztratila jsem vedení 4:1. Musela jsem se chytit, neboť se mi vůbec nechtělo do třetí sady. Nakonec to ale vyšlo. „Určitě mě to mrzí. Byl to vyrovnaný zápas, ale soupeřka byla o něco lepší a zasloužila si to. Se Sabinou jsem ještě nehrála, ale určitě jsem se nelekla toho, že byla nasazenou dvojkou. Šla jsem do zápasu tak, jako bych měla hrát s kýmkoliv jiným,“hodnotila Kladivová.

 

2. kolo kvalifikace

Timea Jarůšková (SVK) – Ivana Kopsová (SVK) 7:6 (3), 7:5

Vanessa Timmová (DEN) – ŠTĚPÁNKA SKÁCELOVÁ 6:2, 4:6, 2:0, skreč Skácelová

Nicole Gadientová (SUI) – LUCIE PROCHÁZKOVÁ 5:7, 5:7

KAROLÍNA ČECHOVÁ – DENISA POSPÍŠILOVÁ 6:1, 6:4

SABINA MACHALOVÁ – ANETA KLADIVOVÁ 6:4, 7:5

NIKOLA NOVOTNÁ – NIKOLA TOMANOVÁ 2:6, 4:6

RADKA BUŽKOVÁ – KATEŘINA BROŽOVÁ 6:3, 6:4

Sina Haasová (GER) – Jana Haidová (AUT) 6:1, 6:0

PENTA TRADING Říčany open 2016 den po dni

11.9. ITF v Říčanech: Kvalifikaci zahájilo hned dvacet domácích hráček, v prvním kole uspěla polovina z nich