MONETA Tenisová extraliga: Obhájce titulu srazil Spartu v rozhodující čtyřhře, stejným způsobem uspěl i Prostějov

- Jan Havlovic

Úvodní den MONETA tenisové extraligy nabídl parádní podívanou, když v obou sobotních duelech rozhodovala až závěrečný deblový duel! V Říčanech se raduje z vítězství obhájce titulu I.ČLTK, který porazil rivala ze Sparty poměrem 5:4. Rozhodující bod získali ve čtyřhře Forejtek s Kližanem. Podobně dramatický průběh mělo i střetnutí v Prostějově, kde domácí Agrofert udolal Oázu Říčany nejtěsnějším možným rozdílem díky výhře Poljaka s Kopřivou v závěrečné čtyřhře.

Semifinále – 14.12.

I. ČLTK – TK Sparta Praha 5:4
Tereza Martincová – Kateřina Siniaková 6:1, 6:4
Robin Staněk – Lukáš Rosol 3:6, 2:6
Karolína Muchová – Barbora Strýcová 6:4, 7:6(5)
Jonáš Forejtek – Č'čen Čang (CHN) 6:2, 6:3
Jan Šátral – Marton Fucsovics (HUN) 3:6, 2:6
Martin Kližan (SVK) – Borna Čorič (CRO) 7:6(5), 2:6, 3:6
Martincová, Muchová – Siniaková, Strýcová 6:4, 3:6, 8:10
Kližan, Forejtek – Čorič, Rosol 6:1, 6:7(5), 10:8
Šátral, Staněk – Fucsovics, Jebavý 6:4, 6:4

Rosol přehrál Staňka
Lukáš Rosol získal pro pražskou Spartu úvodní bod v sobotním střetnutí proti klubu I. ČLTK. Čtyřiatřicetiletý tenista přehrál v dopoledním klání krajana Robina Staňka poměrem 6:3, 6:2. Rosol ztratil podání pouze jednou, kdežto Staněk přišel o servis celkem čtyřikrát. 

Martincová má skalp Siniakové
Úvod střetnutí mezi Spartou a I.ČLTK nabídlo atraktivní souboj mezi Terezou Martincovou a Kateřinou Siniakovou. Z výhry se radovala prvně jmenovaná, která do utkání šla v pozici mírného outsidera. Martincová měla do utkání výrazný nástup, když ovládla první sadu poměrem 6:1. Česká fedcupová reprezentantka Siniaková vyrovnala ve druhé sadě hru, ale třetí set si již nevynutila.

Forejtek porazil hráče z druhé stovky
Jonáš Forejtek dostává I.ČLTK do vedení v souboji s pražskou Spartou. Osmnáctiletý tenista si vyšlápl v sobotním střetnutí na třiadvacetiletou Číňana Č'čen Čang, aktuálně 139. hráče světa, kterého porazil po setech 6:2, 6:3. 

Muchová přehrála ve šlágru Strýcovou
Hlavním tahákem sobotního programu byl v Říčanech souboj čtvrtfinalistky a semifinalistky posledního Wimbledonu, tedy střetnutí Karolíny Muchové s Barborou Strýcovou. Duel nabídl kvalitní tenisovou podívanou, z vítězství se radovala po vyrovnaném průběhu Muchová, která zvítězila po setech 6:4, 7:6(5) a navýšila vedení I.ČLTK. 

Fucsovics snížil vedení obhájců titulu
Marton Fucsovics získal pro pražskou Spartu druhý bod v souboji s I.ČLTK. Maďarský si poměrně hladce poradil s Janem Šátralem, kterého porazil po setech 6:3, 6:2. 

Čorič porazil Kližana a srovnal stav
Borna Čorič si odbyl premiéru v rámci Moneta Tenisové extraligy. A premiéra to byla vítězná! Bývalá světová dvanáctka ve vyrovnaném klání přehrála Slováka Martina Kližana ve třech setech – 6:7(5), 6:2, 6:3. Svěřenec českého trenéra Martina Štěpánka tak vyrovnal stav zápasu mezi pražskou Spartou a I.ČLTK na 3:3. 

Siniaková se Strýcovou dostaly Spartu do vedení
Kateřina Siniaková s Barborou Strýcovou získaly pro Spartu důležitý čtvrtý bod a částečně napravily dopolední porážky ze singlových duelů. Dvojice zkušených deblistek porazila krajanky Muchovou a Martincovou po setech 4:6, 6:3 a 10:8.

Šátral se Staňkem udrželi obhájce titulu ve hře
Obhájce titulu I.ČLTK byl v souboji s pražskou Spartou bod od prohry. Pražský celekm udržel ve hře pár Jan Šátral – Robin Staněk, který přehrál dvojici Roman Jebavý – Márton Fucsovics po setech dvakrát 6:4 a o vítězi tohoto vyrovnaného klání rozhodne až poslední čtyřhra. 

Kližan s Forejtkem zajistili I.ČLTK vítězství
Obhájce titulu I.ČLTK zvítězil v dramatickém a důležitém klání proti pražské Spartě! Postarala se o to v závěrečném duelu dvojice Jonáš Forejtek s Martinem Kližanem, která zvládla lépe koncovku zápasu proti Lukáši Rosolovi a Chorvatu Čoričovi, když zvítězila po setech 6:1, 6:7(5), 10:8. Pražský celek tak udělal důležitý krok směrem k účasti ve finále. 

TK Agrofert Prostějov – RPM Oáza Říčany (hrací místo Prostějov) 5:4
Viktoria Kužmová (SVK) – Aljaxandra Sasnovičová (BLR) 6:7(8), 3:6
Dalibor Svrčina – Petr Nouza 6:1, 6:1
Jelena Rybakinová (KAZ) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 5:7, 6:4, 4:6
David Poljak – Marek Gengel 5:7, 3:6
Zdeněk Kolář – Thomas Fabbiano (ITA) 6:2, 6:2
Vít Kopřiva – Luca Vanni (ITA) 5:7, 7:6(1), 6:4
Kužmová, Chwalinská (SVK/POL) – Alexandrovová (RUS), Kolodziejová 6:3, 1:6, 12:10
Svrčina, Kolář – Gengel, Vocel 4:6, 4:6
Poljak, Kopřiva – Fabbiano, Vanni 6:1, 7:6(4)

Svrčina ztratil jen dva gemy
Dalibor Svrčina získal pro Agrofert Prostějov první bod v souboj s Oázou Říčany. Talentovaný sedmnáctiletý tenista předvedl vynikající výkon, když v souboji s Petrem Nouzou ztratil pouhé dva gemy a zvítězil po setech dvakrát 6:1.

Sasnovičová přehrála Kužmovou
Říčany srovnávají duel s favorizovaným Prostějovem na 1:1. Postarala se o to Běloruska Aljaxandra Sasnovičová, která v zahraničním souboji přehrála Slovenku Viktorii Kužmovou v poměru 7:6(8) a 6:3. Sasnovičová tak částečně oplatila slovenské tenistce rok starou třísetovou porážku z turnaje v americkém Cincinnati.

Gengel dostal Říčany do vedení
Říčany se dostávají v souboji s favorizovaným Prostějovem do vedení! Marek Gengel přehrál Davida Poljaka po setech 7:5 a 6:3. 

Alexandrovová udolala Rybakinovou
Jekatěrina Alexandrovová posílá Říčany do dvoubodového vedení! Ruská tenistka zvládla náročný, třísetový duel s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, kterou udolala po setech 7:5, 4:6 a 6:4. Říčany tak překvapivě navyšují vedení v souboji s favorizovaným Prostějovem. 

Za Prostějov snížil Kolář
Prostějov snižuje vedení Říčan, o což se postaral Zdeněk Kolář. Třiadvacetiletý tenista si připsal skalp Itala Thomase Fabbiana, 115. hráče světového žebříčku, když zvítězil po setech dvakrát 6:2.  

Kopřiva vydřel pro Prostějov třetí bod
Vít Kopřiva si připsal v rámci sobotního zápasu v Moneta Tenisové extraligy cennou výhru. Český tenista strávil na kurtu dvě a půl hodiny a po těžké bitvě porazil Itala Lucu Vanniho po setech 5:7, 7:6(1) a 6:4. Kopřiva získal pro prostějovský Agrofert důležitý třetí bod a srovnal stav. 

Kužmová s Chwalinskou dostaly Prostějov do vedení
Agrofert Prostějov se po vynikajícím obratu dostává v souboji s Oázou Říčany do vedení 4:3. Postaraly se o to deblistky Kužmová s Chwalinskou, které v dramatickém duelu přehrály Alexandrovovou s Kolodziejovou po setech 6:3, 1:6 a 12:10. Slovensko-polský pár měl možnost mečbolu za stavu 9:8, soupeřky při stavu 9:10. Nakonec cennoui výhru urvaly zástupkyně prostějovského klubu, který otočil skóre a dostává se do vedení. 

Gengel s Vocelem srovnali stav
Marek Gengel s Matějem Vocelem ovládli důležitou čtyřhru, když porazili prostějovské duo Kolář – Svrčina po setech dvakrát 6:4 a srovnali stav dramatického sobotního klání na 4:4. 

Poljak s Kopřivou rozhodli o výhře Prostějova
O vítězi duelu mezi Agrofertem Prostějov a Oázou Říčany musela rozhodnout až závěrečná čtyřhra. V té uspěli prostějovští David Poljak s Vítem Kopřivou, kteří přehráli italskou dvojici Fabbiano, Vanni po setech 6:1, 7:6(4) a zajistili svému týmu vítězství v tomto sobotním klání. 

O 7. místo (hrací místo Přerov)
Severočeská tenisová – LTC Pardubice 5:3
Petr Michnev – Uladzimir Ignatik (BLR) 4:6, 6:7(1)
Szymon Walkow (POL) – Kenny DeSchepper (BEL) 2:6, 2:6
Jesika Malečková – Veronika Vlkovská 6:2, 6:0
Chantal Škamlová – Zuzana Zálabská 2:6, 4:6
Jan Stančík – Vojtěch Vlkovský 7:5, 6:3
Libor Salaba – Štěpán Vančuřík 6:1, 6:0
Malečková, Škamlová – Vlkovská, Zálabská 6:3, 6:0
Stančík, Walkow (POL) – De Schepper (BEL), Vlkovský 6:3, 6:2

Další program letošního ročníku MONETA Tenisové extraligy:

SEMIFINÁLE (14.12. – 16.12.)
Skupina Říčany
14.12. TK Sparta Praha – I.ČLTK Praha
15.12. TK Sparta Praha – vítěz předkola z Říčan
16.12. I.ČLTK Praha – vítěz předkola z Říčan

Skupina Prostějov
14.12. TK Agrofert Prostějov – RPM Oáza Říčany
15.12. RPM Oáza Říčany – vítěz předkola z Přerova
16.12. TK Agrofert Prostějov – vítěz předkola z Přerova

FINÁLE (18.12.)
Říčany
vítěz semifinálové skupiny z Říčan – vítěz semifinálové skupiny z Prostějova