Zápis v knize rekordů. Sestry Williamsovy jsou mezi nejúspěšnějšími veganskými sportovci

- Jan Vojkůvka

Popularita veganství je v posledních letech hodně na vzestupu. Ač tento životní styl dokáže přinést i mnohá úskalí, pokud se odmyslí jeho výhody, nebrání přitom ani sportovcům v tom, aby byli úspěšní. Zářným příkladem jsou sestry Williamsovy, které figurují mezi nejúspěšnějšími veganskými sportovci v Guinessově knize rekordů.

Mezi jedenácti vybranými sportovci, kteří se dostali do Guinessovy knihy rekordů, překvapivě nefiguruje další veleúspěšný vegas Novak Djokovič. Sestry Williamsovy však ve výběru nechybí a dostaly se do společnosti takových sportovců jako je bojovník UFC Nate Diaz, pilot formule 1 Lewis Hamilton, silák Patrick Baboumian, či bývalý kulturista Arnold Schwarzenegger.

„Rozhodně to změnilo celý můj život a prostředí, v jakém jsem žila. Změnilo to všechno. Cítíte se hrdí, když víte, že jíte zdravé jídlo a přispíváte společnosti,“ vyjádřila se už v roce 2017 Venus Williamsová.

Hlavním důvodem, proč byly sestry Williamsovy mezi 11 nejúspěšnějších veganských sportovců vybrány, je, že mají v držení spoustu rekordů a přitom obě jsou propagátorkami veganství, které jim nijak nebrání v tom, aby byly úspěšné.

Serena je kupříkladu držitelkou 23 grandslamových titulů či nejstarší žena, jež se stala světovou jedničkou (ve 35 letech a 124 dnech). Venus naopak odehrála nejvíce grandslamových turnajů ve dvouhře (73) a se Serenou se dělí o počet nejvíce získaných tenisových zlatých medailí na olympiádě (4).