Jamie Murray: Chodili za mnou jen kvůli Andymu. Záviděl mu?

- Radek Štohl

Několik let byl tím druhým vzadu. Sedminásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Jamie Murray se nejen během svých tenisových začátků musel vypořádat se slávou známějšího bratra Andyho. Jak Jamie odhalil, tak lidé se s ním často dostávali do kontaktu jen kvůli tomu, aby měli blíže dvojnásobnému vítězi Wimbledonu.

Během olympijské sezónu mu bude čtyřiatřicet let. Jamie Murray má však stále v živé paměti úvod své kariéry, což se týkalo především jeho mladšího bratra Andy Murrayho. Ten již v brzkém věku ukazoval velký potenciá stát se jednim z nejlepších hráčů světa. Zvláště po třetím kole ve Wimbledonu 2005, kde neudržel vedení 2:0 na sety proti Davidu Nalbandianovi.

„Velmi dlouho se mnou mluvili jen kvůli otázkám na Andyho, což se mimochodem děje dodnes. Chodili za mnou s tím, kde ho můžou najít a jak se mu daří. Byl jsem cílem rozhovorů v naději, že se k němu budou moci dostat," rozpovídal se Jamie Murray pro behindtheracquet.com

Postupem času se však ke skvělým výsledkům dostával také Jamie. „Během uplynulých pěti šesti let se to hodně změnilo. Už se mnou chtějí mluvit zásluhou mých úspěchů. Upřímně. Po takové době je to velmi hezký pocit. Vůbec mi nevadí se bavit o bratrovi. Deset byl na úplném vrcholu a jsem na něj pyšný. Vždy jsem byl jeho největším fanouškem. Dokonce pro mě nebyla ani motivace, abych se snažil vyjít z jeho stínu," pokračoval hráč, který na první úspěch čekal do Wimbledonu 2015, kde uhrál finále čtyřhry. Následující sezónu dobyl Australian Open a US Open.

Následně se tak dostal k vlastní kariéře. „Udělal jsem vše pro to, abych své dovednosti dostal na nejvyšší level. Úspěchu jsem podřídil nezbytné. Jsem si jistý, že ve dvouhře jsem mohl dosáhnout lepších výsledků, ale nikdy by to nebylo na takové úrovni jako ve čtyřhře," nelituje rozhodnutí tenista, který se v singlu ocitl na 834. pozici.

Ačkoliv je Jamie Murray bývalým prvním hráčem čtyřhry, tak sám dobře tuší, že ve dvouhře by to pro něj v případě úspěchů bylo přínosnější. „Prize money nikdy nebudou výstižně. Debl se pokaždé bude nacházet v pozadí, jelikož dvouhra je vyšší prioritou. Jedná se tam o absolutně odlišné dovednosti. Mně pokaždé o hodně více seděla právě čtyřhra. Od roku 2007 se současná éra ocitá v nejlepším rozpoložení. Daleko častěji se objevuje v televize, což je skvělé pro místní trh," těšilo třiatřicetiletého hráče.  

Jaký je teda dle Brita rozdíl mezi oběma soutěžemi? „Ohledně peněz je to pro ně bez stresu. Nezáleží na tom, jak hrají nebo zda si zapíšou výhru. Další týden je čeká nový turnaj. Pokud však několikrát v řadě prohraju ve čtyřhře, tak se propadnu žebříčkem a nedostanu se tak na žádný podnik. Je to frustrující. Pokud hráči jdou na kurt bez zájmu vyhrát, tak pro náš sport to nevypadá dobře. Trochu si zatrénují a dostanou vyplaceno," vylíčil na závěr aktuálně třiadvacátý deblista světa.