Plíšková US Open neovládla, v třísetové bitvě padla s Kerberovou

- Jan Vojkůvka

Má za sebou svůj životní grandslamový turnaj! Karolína Plíšková poprvé v kariéře překonala brány třetího kola, senzačně se probojovala do finále, ve kterém vyzvala Němku Angelique Kerberovou, která plnila roli favoritky. Plíšková se však opět vzpírala papírovým předpokladům, ve třetím setu vedla dokonce 3:1, ale duel nedopodávala a rozhodující set prohrála 4:6.

Čtyřiadvacetileté české tenistce se na centrálním dvorci ve Flushing Meadows rozhodně nedařilo tolik, jak možná sama od sebe očekávala. Měla to však proti, v pondělí, nové světové jedničce extrémně náročné. Nebyla výměna, kterou by Angelique Kerberová z Německa vypustila, nebyl důležitý bod, který by dala snadno.

Německá tenistka téměř nechybovala, desátou nasazenou Plíškovou postupem času až frustrovala tím, že vše vracela do kurtu. Ostatně pouze tři nevynucené chyby v prvním setu to dokazují více než dokonale. Ač takovou úspěšnost při hře neudržela, oproti své soupeřce chybovala minimálně a o to těžší bylo proti ní hrát. Kerberová za celý zápas udělala 17 nevynucených chyb oproti Plíškové se 47, zatímco u vítězných úderů byla bilance z pohledu Němky 21:40.

První set

Problémy Karolíny přišly hned v prvním gemu zápasu, v němž připustila dva brejkboly Kerberové, která ten druhý s chutí využila a ujala se vedení. Problém Plíškové na returnu nebyl v tom, že by si nebyla schopna vypracovat šanci na brejk. Problémem bylo, že Kerberová dokázala na každou hrozbu ztráty servisu zmobilizovat své síly a brejkboly smazat. Ve druhém gemu odvrátila jeden, ve čtvrtém gemu pak dva.

V dalším průběhu sady už Plíškovou k žádné šanci nepustila, naopak to byla ona, kdo v devátém gemu na returnu zabral. Získala brejkbol, který byl zároveň setbolem, využila ho a zvítězila 6:3.

Plíšková sice v prvním setu předvedla výborný počet 15 vítězných úderů, ale zároveň si připsala ohromný počet 17 nevynucených chyb. To bylo způsobeno zejména tím, že musela výrazně riskovat, aby vůbec Kerberovou přehrála a v riskantní hra s sebou přináší, bohužel, i ony chyby.

Druhý set

Do druhé sady vstoupila Karolína s ještě víc riskantní hrou, koneckonců, česká hráčka neměla, co ztratit a mohla pouze získat. Dokázala si na podání hájit své gemy a na returnu byla v úvodu nebezpečnější. Ve třetím gemu druhého setu si opět vypracovala možnost brejkbolu, ale znovu ho Kerberová úspěšně odvrátila.

V jednotlivých výměnách Plíšková, pokud jí to situace dovolila, hrála míčky ze strany na stranu, trefovala prostory blízko bočních čar či základní lajny a dostávala Kerberovou pod tlak. Němka však odolávala, z defenzivy dokázala rychlostí blesku přejít do útoku či vracela míčky a čekala na chybu soupeřky. Zatímco bilance vítězných míčů a nevynucených chyb se u německé tenistky prakticky neměnil, u Plíškové obě hodnoty rostly závratnou rychlostí.

Na servisu to bylo od Plíškové v druhé sadě velmi dobré a v sedmém gemu konečně našla i recept na podání Kerberové. V pořadí pátý brejkbol zápasu už dokázala proměnit po riskantním, avšak vynuceném lobu a dostala se poprvé v utkání k brejku! Brejk navíc záhy potvrdila, vedla 5:3 a srovnání měla na dosah. Toho také docílila v desátém gemu, v němž proměnila hned první setbol, zvítězila 6:4 a mohla se chystat na rozhodující třetí set.

Třetí set

Vstup do třetího seru měla rodačka z Loun výborný, po úvodních dvou gemech, v nichž si obě hráčky udržely servis, se Plíšková ve třetí hře propracovala ke dvěma brejkbolům, přičemž ten druhý, přes shodu, dokázala využít a na Kerberové bylo vidět, že je čím dál víc nervóznější, že stále více podléhá emocím a dostává se více pod tlak i kvůli vlastnímu rozčilování se z přesných úderů soupeřky, při kterých Němce nepomohly ani jestřábí oka.

Plíšková svůj brejk dokázala potvrdit a vše nyní měla ve svých rukou. Pokud by pokračovala v precizním servírování, které od druhé sady předváděla, přetavila by první finálovou účast na grandslamu v první titul na turnaji velké čtyřky. Jenže to se jí nepodařilo - v šesté hře třetí sady se Kerberová dostala ze stavu 30 obě k prvnímu brejkbolu od konce prvního setu, využila ho a srovnala na 3:3!

Plíšková mohla hned v dalším gemu kontrovat, Kerberová při vlastním podání prohrávala 0:30, ale česká hráčka se nedostala ani ke shodě a rázem prohrávala 3:4, ač se v tom skóre neskrývala žádná výhoda brejku, pod tlakem se mohla více cítit opět Plíšková. Ta skutečně začala opět mnohem více chybovat, přepalovat míčky za základní lajnu nebo nastřelovat síť. Ale přesto si v osmém gemu udržela servis, po boji přes shodu. Tou dobou trvalo finále už více než dvě hodiny a stále delší výměny přinášely jeden vyhozený míček Plíškové za druhým. I proto si Kerberová vlastní servis podržela čistou hrou.

Plíšková šla do desáté hry s vědomím, že musí servis udržet. Jenže Kerberová začala výborným prohozem, následně v delší výměně minula dvorec a při náběhu na síť trefila lajnu. Tři mečboly pro Kerberovou, která hned první z nich využila a zvítězila ve třech setech 3:6, 6:4, 4:6.

Jednoznačně jsem přišla na to, že dokáži proti nejlepším hráčům na největším stadionu hrát svůj nejlepší tenis. Musím pogratulovat Angie, myslím, že to byl skvělý zápas a mám velkou radost, že jsem si proti tobě mohla zahrát,“ řekla po utkání směrem ke Kerberové. „Už jsme spolu hráli, věděla jsem, že to bude těžké. Ve druhém setu jsem v sobě našla sílu a jsem ráda, že jsem to dotáhla do třetího setu. I když jsem nevyhrála, tak si myslím, že mohu být spokojena s tím, jak jsem v posledních týdnech hrála a snad je přede mnou spousta dalších finále,“ přála si Plíšková, která záhy obdržela trofej pro poraženou finalistku.

Němka Kerberová v této sezoně vybojovala svůj druhý grandslamový titul, k tomu přidala finále ve Wimbledonu a skutečně si svou vydobytou pozici nové světové jedničky zaslouží. „Je to úžasné, je to můj druhý grandslam. Je to můj nejlepší rok mé kariéry a je to neuvěřitelné. Vše tu pro mě začalo v roce 2011 a teď, po pěti letech, tu stojím s trofejí pro vítězku. Díky moc za podporu, je to neuvěřitelné,“ děkovala fanouškům na stadionu dojatá Kerberová, které se z očí řinuly slzy štěstí. „Musím Karolíně pogratulovat, poslední dva týdny jsi měla úžasný. Odehrála jsi skvělé finále, máš před sebou velkou budoucnost,“ vysekla směrem k Plíškové.

Snažila jsem se hrát svojí hru, být agresivní. Snažila jsem se užít si finále. Je neuvěřitelné hrát na tomto kurtu se střechou, je to úžasný kurt. Chci také poděkovat svému týmu, kteří tady vždycky jsou. Část se také dívá doma. Díky, že jste tu pro mě, že mě podporujete,“ otočila se Kerberová ke své lóži.

V pondělním vydání žebříčku bude Kerberové náležet pozice světové jedničky, což je pro ni splněný dětský sen, „Znamená to pro mě hodně. Když jsem byla malá, snila jsem o tom, že bych chtěla být světovou jedničkou, že bych chtěla vyhrávat grandslamy. A teď jsem získala svůj druhý grandslam, jsem od pondělí světová jednička, takže je to neuvěřitelné. Všechno se mi letos plní a já si chci užívat každý okamžik na kurtu i mimo něj,“ dodala Kerberová, která si kromě trofeje pro vítězku US Open odnesla také prize money v hodnotě tří a půl milionu dolarů.

Finále ženské dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Angelique Kerberová (GER) 3:6, 6:4, 4:6