Nepokoje nepustily Federera na kurt. Pořadatelé v Bogotě nechtějí vracet peníze

- Jan Vojkůvka

Jedním z vrcholů exhibičního turné Rogera Federera v Jižní Americe mělo být jeho vystoupení v Bogotě. Na zápas s Alexanderem Zverevem se těšilo neuvěřitelných 40 tisíc diváků, kteří už byli usazeni v Movistar Areně, když před ně švýcarský tenista předstoupil a oznámil, že kvůli bezpečnosti je exhibiční utkání zrušeno.

„Jsem šťastný, že jsem zpátky v Bogotě. Chtěl jsem se sem vrátit a hrát už dlouho a se Sašou jsme byli na zápas připraveni. Proto je nám hrozně líto, že se zápas nemůže odehrát, ale někdy se takové věci dějí," oznámil zklamanému publiku. „Musíme dbát na bezpečnost a být opatrní, proto jsme se i kvůli vám tak rozhodli."

Jeho slova si po počátečním zklamání vysloužila aplaus. Protesty a nepokoje, které se v Bogotě rozhořely, totiž bezpečnosti skutečně příliš nepřály. Podle dostupných informací minulý týden, i v době plánované exhibice, vyšly do ulic až stovky tisíc lidí po celé zemi, desítky tisíc jen v Bogotě. A byť na většině území probíhaly spíše v klidném duchu, na několika místech se vyhrotily až ve střety s policií.

Podle agentury AFP při střetech s vládními silami zemřeli tři lidé, 122 civilistů a 151 policistů bylo zraněno.

Jako by toho zklamání pro návštěvníky exhibice nebylo dost, zpětně oznámili pořadatelé zápasu, že nejsou schopni vrátit peníze za vstupenky. „Jsme z toho velmi smutní, ale naše finanční situace je velmi složitá," řekl Manuel Mate, šéf pořadatelů.

„Výdaje i přes zrušení zůstaly stejné, ale mnoho příjmů zmizelo. Někteří ze sponzorů sice své závazky dodrželi, ale mnozí ne," upozornil Mate na to, že kvůli neuskutečnění exhibice neobdrželi pořadatelé přislíbené peníze, kterými by mohli pokrýt vstupné pro diváky.

Do situace se ale vložil sám Federer, který prostřednictvím svého agenta Tonyho Godsicka přislíbil, že exhibici uskuteční v příštím roce právě pro diváky, kteří již mají zakoupené vstupenky. Pokud by nebyl schopen závazek splnit, vrátí podle Godsicka sám finance, které za plánovanou exhibici obdržel, aby mohli fanoušci dostat své peníze zpět.

„Cílem ovšem je, abychom se do Bogoty vrátili příští rok a odehráli zápas pro fanoušky, kteří si zakoupili vstupenky letos," řekl Godsick, podle něhož padne rozhodnutí o uspořádání nového zápasu v polovině prosince.