Zopakovat Cincinnati? Plíšková má na US Open životní úspěch na dosah

- Jan Vojkůvka

Den, ke kterému vzhlíží všichni čeští tenisoví fanoušci. Den, kdy se může Karolína Plíšková zapsat do dějin. Den, kdy poprvé v kariéře zažije velké finále na některém z grandslamových turnajů...

Čerstvá česká tenisová jednička, Karolína Plíšková, snad v takový úspěch ani nedoufala. Doposud bylo jejím maximem na grandslamovém turnaji třetí kolo, přes jehož brány se marně snažila probojovat. Časté byly výpadky i v prvním či druhém kole. Ale vše se nakonec změnilo, trpělivost se vyplatila a Karolína prožívá na US Open svůj životní turnaj.

Na cestě do finále se mimo zápasů s papírově slabšími soupeřkami musela popasovat i se dvěma velkými favoritkami. Sestry Williamsovy však dokázala porazit. Napřed v třísetové bitvě starší Venus, kterou udolala v osmifinále. Následně v semifinálovém souboji "přejela" mladší Serenu ve dvou setech. Snová jízda, kterou čtyřiadvacetiletá tenistka ve Flushing Meadows předvádí, je neskutečná.

A nemusí zůstat jen u finále, ani zdaleka ne. Plíšková porazila superfavoritku Williamsovou a má jistotu, že ve finále na ni čeká papírově o něco schůdnější soupeřka. Samozřejmě je Němka Angelique Kerberová, od příštího týdne nová světová jednička, favoritkou zápasu. Ale rozhodně se nedá popřít fakt, že oproti jinak dominantní Sereně je Kerberová celkově hratelnější.

To se ostatně potvrdilo i před třemi týdny v Cincinnati. Ve finále tamějšího turnaje Plíšková tehdy porazila Kerberovou hladce 6:3, 6:1. Tímto triumfem ji tehdy překazila možnost být světovou jedničkou již před US Open. Na americkém grandslamu ji to však vrátila i s úroky, když porazila Williamsovou v semifinále a dopomohla tak výrazně německé tenistce k čelní pozici na rankingu WTA.

Kerberová na letošním turnaji neztratila ještě ani jednu sadu, přešla, mj. přes domácí senzaci Bellisovou, v osmifinále přes Petru Kvitovou, kanára nadělila Italce Vinciové a v semifinále si poradila s Caroline Wozniackou 6:4, 6:3. Na druhou stranu Plíšková, nebýt jednoho ztraceného setu v utkání s Venus, měla by obdobnou bilanci.

Obě hráčky se velmi dobře znají, na okruhu se utkaly už sedmkrát a pokud nebudeme počítat zápas z Kodaně v roce 2011, pak jen za poslední necelé tři roky hned šestkrát. Vzájemné zápasy má lepší Kerberová, která vede 4-3, avšak poslední duel ze Cincinnati, který byl zároveň jediným letošním vzájemným utkáním, vyhrála, jak již bylo zmíněno, Karolína Plíšková.

Na tvrdém povrchu spolu obě hráčky hrály čtyřikrát a bilanci na něm mají vyrovnanou 2-2. Betonové dvorce vůbec patří k nejoblíbenějším u obou tenistek. Plíšková, jež drží parádní sérii 11 výher v řadě, na betonech letos vyhrála 22 zápasů z 30. Kerberová pak dokonce 34 zápasů ze 41. Avšak na titul z tvrdého povrchu čeká už téměř tři čtvrtě roku. Po triumfu na Australian Open se jí další titul do sbírky z betonů přidat ještě nepodařilo.

Kromě možnosti vyhrát svůj premiérový grandslamový titul má před sebou Karolína Plíšková ještě jednu motivaci. V případě triumfu by se kvalifikovala na turnaj mistryň do Singapuru a navíc by se v pondělním vydání žebříčku dostala na páté místo na světě! Aktuálně ji náleží jistota šesté příčky, což je dosavadní maximum, ale ona nálepka TOP 5 je přeci jen ještě o stupínek výš.

Finálový duel na centrálním dvorci začne ve 22 hodin středoevropského letního času.