US Open: Djoković s Wawrinkou o titul, mix už vítěze zná

- Filip Lefenda, Radim Sochor, Jan Vojkůvka

Mužská dvouhra letošního US Open již zná své finalisty. O poslední grandslamovou trofej této sezóny si to rozdají Novak Djoković a Stan Wawrinka, kteří ovládli svá semifinále ve čtyřech setech. Vítěze už zná soutěž smíšené čtyřhry, ve které se radovali Němka Siegemundová s Chorvatem Pavićem.

Oba semifinálové duely přinesly čtyřsetové zápasy a nic snadného na hráče usilující o zápas o titul nečekal. Trochu komplikace si způsobil hned v prvním utkání Novak Djokovič, který nastoupil proti Francouzi Gaelu Monfilsovi.

První dvě sady měla srbská světová jednička pevně v rukou, v prvním setu vedl Djokovič dokonce už 5:0, pak sice nevyužil celkem čtyři setboly a ztratil také podání, ale nakonec dotáhl set do vítězného konce 6:3. Problémy měl přitom i v devátém gemu, kdy na servisu odvracel další dva brejkboly. To byly takové první vlaštovky toho, že to zas tak jednoduché utkání nebude.

Pak ale přišel druhý set, Djokovičův parádní výkon na podání podpořený brejky ve třetím a pátém gemu, po kterých si připsal výhru 6:2. Vedení 2:0 na sety možná srbského tenistu, který se nechal v průběhu utkání i ošetřovat, možná lehce ukolébal, navíc ve spojhení s vedením 2:0 v sadě třetí. Monfils dokázal zmobilizovat síly a pěti vyhranými gemy v řadě průběh setu otočil. V deváté hře sice čelil třem brejkbolům, ale dokázal je odvrátit, přes shodu se dostal k setbolu a vyhrál třetí set 6:3.

Čtvrtá sada už byla bitvou plnou brejkbolů a ztracených servisů. Monfils po ztrátě podání ve čtvrtém gemu sice kontroval okamžitým rebrejkem, ale v následující hře přes shodu nedokázal podržet servis, opět o něho přišel a tuto chybu už napravit nedokázal. Djokovič po potvrzení brejku předvedl navíc čistou hru na returnu v osmém gemu a postoupil po vítězství 6:2.

Dramatický zápas předvedli rovněž aktéři druhého semifinále, Stan Wawrinka a Kej Nišikori. Japonec Nišikori vstoupil do utkání lépe a v prvním setu, ve kterém oba tenisté předváděli výborné výkony na servisu, si vypracoval jediný brejkbol, který využil a sadu dopodával.

To druhý set už byl pro returnující o poznání o něčem jiném. Wawrinka hned na úvod přišel o podání a dostával se stále hlouběji do krize. Toho však Nišikori nevyužil a ve čtvrtém gemu svou výhodu brejku ztratil. Klíčové gemy, z hlediska vývoje zápasu, byly sedmý a devátý. Nišikori v nich nevyužil ani jeden z šesti brejkbolů a především v sedmém gemu, kdy vedl na returnu 40:0, ho bude mrzet ještě hodně dlouho. Wawrinka veškeré problémy ustál a byl to naopak on, kdo ve dvanácté hře vybojoval rozhodující brejk a vyhrál 7:5.

Třetí set byl však stále otevřený. Nišikori nadále dokázal na returnu vytvářet tlak na soupeře, ale to samé předváděl i Wawrinka. Ve spojení s tím, že Nišikorimu přestal tolik padat první servis, se nakonec zrodilo Švýcarovo vítězství 6:4, když na brejk ze čtvrtého gemu dokázal ještě Nišikori odpovědět, ale v desátém gemu na servisu nabídl další dva brejkboly, které byly zároveň setboly, a ten druhý - přes shodu - už Wawrinka využil.

Ve čtvrtém setu se, podobně jako v utkání Djokoviče s Monfilsem, rozjela hra na brejkovanou. Nišikori sice jednou prorazil servis Wawrinky, ten však po ztracené výhodě při vedení 3:0, zvládla za stavu 3:2 na returnu opět uspět, brejknout soupeře a třemi gemy v řadě zakončit zápas výhrou 6:2.

Semifinále mužské dvouhry

Novak Djokovič (SRB, 1.) (1) – Gael Monfils (FRA, 12.) (10)  6.3, 6:2, 3:6, 6:2

Stan Wawrinka (SUI, 3.) (3) – Kei Nišikori (JPN, 7.) (6)  4:6, 7:5, 6:4, 6:2

Finále smíšené čtyřhry

Vandewegheová, Ram (USA) (7) – Siegemundová (GER), M. Pavič (CRO) 4:6, 4:6