Nová královna ženského tenisu! Kerberová obsadí po 186 týdnech nadvlády Williamsové trůn světové jedničky

- Filip Lefenda

K vítězství na US Open jí ještě jeden krůček chybí, důvod k obrovské radosti však má osmadvacetiletá Angelique Kerberová už nyní. Díky vítězství Karolíny Plíškové nad Serenou Williamsovou se v novém vydání ženského žebříčku Němka posune poprvé v kariéře do jeho čela!

Kerberová se divákům na kurtu Arthura Ashe představila proti Dánce Wozniacké až v druhém semifinálovém utkání. V hlavě už tak měla výsledek předešlého střetnutí Plíškové s Williamsovou a dobře věděla, co to pro ni znamená. „Nebylo úplně jednoduché jít na kurt, protože jsem samozřejmě věděla, že po prohře Sereny budu světovou jedničkou. Nebylo jednoduché ustát to mentálně, ale snažila jsem se na sebe nevyvíjet příliš velký tlak,“ přiznala na tiskové konferenci. 

O duelu promluvila také Caroline Wozniacká, jejíž účast v semifinále byla pro mnohé překvapivou. „Přijela jsem zde jako 74. hráčka světa a někteří lidé mě možná odepisovali, ale bylo skvělé ukázat jim znovu, že se mýlili. Dělala jsem vše, co bylo v mých silách,“ postavila se prognózám hráčka, která v minulosti rovněž zastávala 67 týdnů post světové jedničky. Své vystoupení může rozhodně brát pozitivně. „Aktuálně jsem trochu zklamaná z prohry, ale až to pomine, budu tento turnaj hodnotit jako dobrý. Jako něco, na co mohu být hrdá,“ svěřila se Dánka, která se po předešlých vítězstvích tentokrát musela sklonit před umem své osmadvaccetileté soupeřky. Kerberová po hodině a půl postoupila do finále, a sice po setech 6:4 a 6:3.

Rodačka z Brém se tak poprvé v kariéře posune na vrchol žebříčku WTA. Ten v posledních letech opanovala nepřetržitě dlouhých 186 týdnů Serena Williamsová, ta však pomalu zaznamenává ústup ze slávy. „Jako hodně mladá jsem vždy snila o tom, že budu světovou jedničkou,“ radovala se Kerberová, která svůj sen proměnila ve skutečnost.

Šanci posunout se na vrchol přitom měla už na konci srpna na podniku v Cincinnati. Stačilo jí k tomu jediné - porazit ve finále Karolínu Plíškovou. „Pamatuji si na to. Měla jsem možnost dostat se v případě vítězství na nejvyšší příčku. Poté jsem si řekla ´Dobře, zabojuji o další šanci´,“ zavzpomínala na zmíněné utkání Němka, která tehdy navzdory roli favoritky uhrála s Českou jen pouhé čtyři gemy. 

Zatímco v Cincinnati tak Karolína Plíšková Kerberovou o možnost stát se světovou jedničkou dočasně připravila, nyní letošní vítězce Australian Open svým postupem do finále paradoxně pomohla. Na čí straně však bude v rozhodujícím střetnutí o grandslamový titul výhoda? „Bude to pro mě psychické těžké. Ona ví, že mě před pár týdny porazila. Ale já na druhou stranu vím, jak jsem hrála v Cincinnati a co je třeba změnit. Proberu herní záměry s koučem, postavím se výzvě a pokusím se jí vše oplatit,“ věří si Kerberová, která promluvila i na téma soupeřčiných mentálních kvalit. „Je hodně sebejistá. Ukázala to i teď proti Sereně. Pokusí se vyhrát svůj první grandslam, ale já se pokusím o to samé.“

Ať už dopadne finálové měření sil jakkoliv, Angelique Kerberová usedne příští týden na pomyslný trůn ženského tenisu. Jak dlouho tomu bude je v tuto chvíli otázkou. Svou krajanku Steffi Grafovou však bude překonávat asi jen stěží. Držitelka dvaadvaceti grandslamových titulů byla světovou jedničkou celkem 377 týdnů. Druhá příčka patří Martině Navrátilové (332 týdnů), třetí pak dosluhující vládkyni Sereně Williamsové s 306 týdny.