Fed Cup: Po šestnácti letech! Francie ve finále udolala Austrálii

- Radek Štohl

Francie se po šestnácti letech dočkala třetího titulu ve Fed Cupu. Po triumfech z ročníků 1997 a 2003 uspěla také letos, když ve finále porazila Austrálii 3:2 na zápasy. Odčinila tak neúspěšné tažení z let 2004, 2005 a 2016. O výhře rozhodly v závěru Caroline Garciaová, Kristina Mladenovicová, které porazily domácí dvojici Ashleigh Bartyová, Samantha Stosurová. Během víkendu na zápasy přišlo 26 951 diváků.

Garciaová s Mladenovicovou získaly pro Francii trofej
Caroline Garcíaová, Kristina Mladenovicová v závěrečné čtyřhře porazily dvojici Ashleigh Bartyová, Samantha Stosurová 6:4, 6:3. Za hodinu a čtvrt si dokázaly poradit s nevydařeným úvodem, ve kterém prohrávaly 0:2, od té doby však získaly tři brejky, které Francii dovedly k titulu.

Závěrečnou čtyřhru lépe začaly Australanky. Ihned v první hře se jim při servisu Garciaové vydařil brejk, který dokázaly potvrdit. Po čisté hře Mladenovicové na servisu však nastal rozjezd Francouzek, získaly devět fiftýnů řadě a otočily na 3:2. Oba páry následně neměly při vlastních podáních problémy. Až do stavu 4:5 z pohledu australských hráček. Soupeřkám nabídly dva setboly v řadě, první byl využitý.

Francouzské tenistky ke všemu získaly další brejk ve druhém gemu druhé sady. Následně odvrátily tři brejkboly a vedly 3:0. Další hrozbu zažehnaly za stavu 4:2, vzápětí nevyužily dva mečboly na returnu, skvěle zapodávala Stosurová. Ačkoliv v následující hře prohrávaly 15:30, tak třemi získanými fiftýny zakončily zápas.

Kristina Mladenovicová tak radostí mohla slavit, přidala se k ní Caroline Garciaová a celý tým okolo francouzského kapitána Julien Benneteaua. Hrdinkou víkendu se stala právě Mladenovicová, která Francouzkám zajistila tři body.

Tomljanovicová si vynutila závěrečnou čtyřhru
Ajla Tomljanovicová (51.) srovnala krok finálového zápasu Fed Cupu mezi Austrálií a Francií na 2:2. Domácí hráčka si ve čtvrté dvouhře poradila s Pauline Parmentierovou (122.) 6:4, 7:5. O vítězkách letošního ročníku ženské týmové soutěže rozhodne čtyřhra.

Sobotní duel Tomljanovicové nevyšel, pouze jednou si udržela vlastní podání. Do nedělního klání rovněž vstoupila na servisu, tentokrát se ale jí podařilo brejkboly. V osmé hře si naopak vypracovala šanci na brejk. Ten sice ještě nevyužila, o dva gemy později ale třetí brejkbol a první setbol zužitkovala.

Ve druhém dějství si počínala lépe. Za stavu 3:2 vzala Parmentierové podání, brejk však nepotvrdila. Za stavu 4:4 musela odvracet brejkbol. Po úspěšném gemu se tak opět rozhodlo v závěrečném gemu setu. Ve dvanácté hře si vypracovala dva mečboly za sebou, přičemž proměnila hned první.

Mladenovicová si vyšlápla na Bartyovou
Nedělní program finále Fed Cupu začal v Perthu velkým překvapením. Kristina Mladenovicová (40.) otočila po prohraném prvním setu duel s domácí Ashleigh Bartyovou (1.) a poslala Francii do vedení 2:1 na zápasy. Světovou jedničku a čerstvou vítězku Turnaje mistryň zdolala Mladenovicová po setech 2:6, 6:4 a 7:6 (1). 

Mladenovicová po sobotní jednoznačné výhře nad Ajlou Tomljanovicovou nezačala nedělní zápas ideálně. Hned ve druhé hře si přišla o servis. Ačkoliv se v úvodní sadě jednou dostala na returnu na shodu, tak při podání Bartyové neměla příliš šancí. V osmém gemu ke všemu podruhé v zápase neudržela podání.

Druhá sada nabídla zajímavější průběh. Ihned v prvním gemu musela Bartyová odvracet tři brejkboly v řadě a následující dvě šance protihráčky, servis však uchránila. Po plynulejších gemech obou hráček na podání se Australanka v osmé hře dostala k brejkbolu. Od úspěšného prohozu jí chybělo přehodit pásku. Za stavu 4:4 naopak čelila dvěma brejkbolům, ten druhý neodvrátila. Mladenovicová příležitost potvrdila a srovnala na 1:1 na sety.

V závěrečném setu měla dvakrát k výhře nakročeno Mladenovicová. Francouzka ale vždy promarnila náskok brejku, za stavu 5:4 se jí nepodařilo dopodávat do vítězného konce. Vzápětí nevyužila tři brejkboly, a jelikož si čistou hrou udržela servis, rozhodl tiebreak. Ve zkrácené hře byly na úvod k vidění dva minibrejky, následně již hostující hráčka neztratila míček.

Fed Cup

Austrálie – Francie 2:3
Ashleigh Bartyová (1.) – Kristina Mladenovicová (40.) 6:2, 4:6, 6:7(1)
Ajla Tomljanovicová (51.) – Pauline Parmentierová (122.) 6:4, 7:5
Bartyová, Stosurová – Garciaová, Mladenovicová 4:6, 3:6