Nečekaná kritika proti Federerovi. Švýcar hájí své rozhodnutí o kalendáři

- Jan Vojkůvka

Nečekaně velká kritika se snesla na hlavu Rogera Federera ve chvíli, kdy se slavný Švýcar rozhodl vynechat premiérový ročník ATP Cupu. Oznámení dvacetinásobného grandslamového šampiona překvapilo spoustu fanoušků, z nichž někteří to mají "Maestrovi" za zlé. Na tiskové konferenci v Londýně, před Turnajem mistrů, se Federer rozhodl obhájit.

Federerovo rozhodnutí o vynechání ATP Cupu mělo negativní dopad pro celý švýcarský tým, který rázem přišel o své účastnické místo a na začátku příští sezony bude v Austrálii chybět. Proti Federerovi se okamžitě zvedla vlna kritiky a spousta fanoušků začala požadovat vrácení vstupného, které zaplatili s úmyslem vidět Federera.

Kroky Federera jsou kritizovány zejména s ohledem na to, že se rozhodl vynechat ATP Cup z rodinných důvodů. Ačkoliv nikdo nemůže mít Švýcarovi za zlé, že chce být se svou rodinou, někteří mu vyčítají exhibiční turné po Jižní Americe. Podle tenisových příznivců mohl vynechat tyto zápasy a raději se zúčastnit ATP Cupu, kde budou hrát nejlepší tenisté světa.

Osmatřicetiletý Švýcar se rozhodl své kroky obhájit během tiskové konference v Londýně, kde už v neděli nastoupí k úvodnímu utkání na Turnaji mistrů. „Něčeho jsem se musel vzdát, a tím se stal ATP Cup,“ řekl k úpravě svého kalendáře.

Příští sezonu Federer plánuje znovu hrát na antukovém Roland Garros, navíc bude olympiáda v Tokiu. A pečlivé plánování kalendáře je u stárnoucí hvězdy nesmírně důležité. „Cítil jsem radost z toho, že budu hrát, ale nebylo to pro mě tak důležité. Tak to bylo. Normálně taková rozhodnutí nečiním, ale tady mě tlačil čas, musel jsem se rozhodnout už po Wimbledonu.“

Federer podotkl, že kdyby měl na rozhodnutí více času, účast na ATP Cupu by nakonec nepřislíbil. Situace s přihláškami však vyžadovala brzké rozhodnutí. To s sebou nakonec i přineslo velké problémy, když své kroky přehodnotil a na ATP Cup se rozhodl nejet.

„Se svou ženou se snažíme vždy přijít s nějakým programem, který je vhodný i pro děti,“ podotkl s tím, že ATP Cup se s jeho kalendářem nakonec nedal sloučit. V minulých letech přitom Federer hrál Hopman Cup v Perthu jako svou přípravu na Australian Open.

Kritika ovšem, podle současné světové trojky, není na místě. Dle svých slov vyrazí o něco dříve do Melbourne, kde se bude připravovat na vstup do nové sezony a žádný přípravný turnaj v plánech nemá.