Drama proti Ruskám Šafářová s Mattekovou-Sandsovou zvládly a zahrají si ve finále

- Jan Vojkůvka

Grandstand zažil na úvod čtvrtečního programu velmi zajímavé střetnutí Lucie Šafářové a Bethanie Mattekové-Sandsové proti Ruskám Makarovové a Vesninové. I díky zaspání ruských hráček v prvním setu se podařilo česko-americkému páru dotáhnout utkání ve dvou setech do vítězného konce a zahrají si o svůj třetí společný grandslamový titul.

Ruské tenistky do utkání vstupovaly v pozici mírných favoritek, ať už z důvodu sehranosti či postavení na deblovém žebříčku. Koneckonců olympijské vítězky z Ria prohrály letos doposud jen čtyři zápasy!

Na druhou stranu česko-americká dvojice znala recept na své soupeřky už z loňského Australian Open, kde právě Šafářová s Mattekovou-Sandsovou své semifinálové sokyně porazily. Celý turnaj nakonec ovládly, stejně jako loňské French Open a po nepříliš vydařené letošní sezoně měly na co navazovat. A nakonec i samo utkání ukazovalo, že ruské hráčky nejsou tak dominantní, jak by se od nich mohlo očekávat.

V prvním setu dělaly Ruskám problémy dva základní aspekty hry - servis a return. Zejména Jelena Vesninová hned na úvod zápasu svůj pár nepodržela a přišla snadno o podání. Šafářová se svou americkou parťačkou po potvrzení brejku vedla 3:0 a obě tenistky kráčely za ziskem první sady.

To jim soupeřky usnadňovaly na returnu, na němž byly v první sadě hodně slabé a projevilo se to zejména na bilanci - uhrály jen 4 fiftýny. Naopak Šafářová s Mattekovou si v osmém gemu na returnu vypracovaly přes shodu první setbol, proměnily ho a vyhrály úvodní set 6:2.

Naopak vstup do druhého setu vůbec nevyšel Mattekové-Sandsové, která hned v prvním gemu přišla o podání. Ale hned vzápětí si česko-americká dvojice vypracovala tři brejkboly a úspěšně ten poslední z nich proměnila. Bylo srovnáno na 1:1 a Šafářová na podání žádné komplikace nepřipustila.

Hodně pak mohlo Šafářovou s Mattekovou-Sandsovou mrzet, že ve čtvrtém gemu nevyužily dva brejkboly a Makarovová dokázala čtyřmi fiftýny v řadě otočit vývoj hry. Naopak za stavu 2:2 to byla Američanka, kdo se na servisu dostal do problémů, ale nejvyrovnanější gem zápasu i s jedním brejkbolem pro Rusky nakonec Matteková-Sandsová dokázala otočit.

Přesto již bylo znát, že matný výkon Rusek z první sady je zapomenut a na dvorci se sváděla bitva, která se očekávala od úvodních minut semifinálového duelu. Oba páry si bez problémů uhájily dva následující servisy a přišel osmý gem, během něhož Rusky zažehnaly hrozbu vyřazení, kterou by úspěšný brejk mohl přinést. Makarovová totiž nezahájila vůbec osmou hru dobře a prohrávala na svém servisu 0:30. Společně s Vesninovou však nakonec svým soupeřkám povolily jen jeden brejkbol a dokázaly ho odvrátit, navíc s pomocí přímých bodů přišel další udržený servis.

Obě dvojice si už do konce sady nenechaly servis ani jednou prorazit a drama druhého setu musel rozhodnout tiebreak. Hned na úvod zkrácené hry si oba páry vyměnily jedno podání a za stavu 3:3 přišla výtečná výměna od Šafářové, která získala mini-brejk. Navíc Matteková-Sandsová následně udržela obě svá podání a na světě byly hned tři mečboly!

První Vesninová dokázala odvrátit po křižné výměně s Mattekovou, ale při druhém Makarovová strčila raketu do směru returnu Šafářové, míček se jí odrazil za základní lajnu a Lucie Šafářová s Bethanií Mattekovou-Sandsovou zvítězily v tiebreaku 7:4 a zápas ovládly 2:0 na sety!

Je to úžasné. Myslím, že bylo vidět, jak jsme po sobě skákaly a dávaly najevo obrovskou radost,“ řekla hned po utkání na dvorci Lucie Šafářová.

Hrajeme v New Yorku, to je vždy scéna sama o sobě,“ řekla Matteková-Sandsová na otázku, co se změnilo oproti antukové sezoně. „Hrály jsme proti vynikajícímu týmu, se zlatými medailistkami, známe je osobně velmi dobře a věděly jsme, že to bude těžké,“ podotkla.

Hrály jsme hodně agresivně, Bethanie byla skvělá na síti. Nemám k našemu výkonu, co vytknout,“ odpověděla Šafářová na otázku, jaký byl hlavní rozdíl.

Během utkání Šafářovou i Mattekovou-Sandsovou podporovala výrazná skupina fanoušků. „Mám tu spoustu kamarádů, je tam i spousta přátel od Lucky. Snad si to užili. Byla to skvělá podpora a bylo úžasné hrát na Grandstandu ženskou čtyřhru,“ smála se Američanka.

Soupeřky Šafářové a Mattekové-Sandsové vzejdou z druhého semifinále, v němž se proti sobě utkají Francouzky Garciová s Mladenovičovou a švýcarsko-americký pár Hingisová, Vandewegheová.