Federer podřizuje program Turnaji mistrů. Rozesmutnil pařížské fanoušky

- Jan Vojkůvka

Švýcarský tenista Roger Federer v neděli pozvedl nad hlavu jubilejní desátou trofej z domácího turnaje v Basileji. Světová trojka tím potvrdila před blížícím se Turnajem mistrů skvělou formu. Právě kvůli finále sezony se ovšem rozhodl na poslední chvíli odhlásit z Masters v Paříži.

„Jsem hrozně zklamaný, že se musím odhlásit z Rolex Paris Masters,“ uvedl na sociálních sítích Federer. „Potřebuji si ale odpočinout, protože chci hrát na okruhu ATP co nejdéle,“ podotkl s tím, že nutnost odpočinku mu pomůže nejen na Turnaji mistrů, ale i s ohledem na další průběh kariéry.

Osmatřicetiletý Federer moc dobře ví, že příliš velké zatížení by mu mohlo jedině uškodit. Hrozba zranění v této fázi kariéry je pro unavené tělo až příliš vysoká. „Omlouvám se svým francouzským fanouškům, na které se těším příští rok v Roland Garros,“ dodal.

Není to poprvé, co se Federer rozhodl po úspěchu v Basileji z pařížského Masters odhlásit. Podobně tak učinil v roce 2017 a schytal od turnajového ředitele Guye Forgera za své kroky kritiku. Letos zůstal Forget prozatím diplomatický.

„Jsem pochopitelně z tohoto oznámení zklamán a obzvlášť kvůli divákům,“ prohlásil Forget. „Ročník 2019 ovšem slibuje vzrušující podívanou, která bude plná výzev, včetně posledních bojů o postup na finále ATP v Londýně.“

Federer je v tuto chvíli jediným hráčem elitní desítky, který se rozhodl Masters v Paříži vynechat.