Skulina v kvalifikačních pravidlech. Federer dostal pro olympiádu zelenou

- Jan Vojkůvka

Prezident Mezinárodní tenisové federace, David Haggerty, potvrdil, že Roger Federer bude moci na olympijských hrách v Tokiu startovat. A to i přes nesplnění kvalifikačních podmínek, kterými je účast hráče v Davis Cupu.

Federer bude moci podle ITF využít speciálního pravidla pro bývalé zlaté medailisty z olympijských her a grandslamové šampiony. Federer nejen, že získal 20 grandslamových titulů, ale vybojoval i zlatou olympijskou medaili ve čtyřhře v Pekingu. K tomu má stříbro z Londýna.

Švýcar potvrdil zájem startovat na japonské olympiádě před necelými dvěma týdny. Už tehdy bylo jasné, že nesplní kvalifikační podmínky. Naposledy totiž v Davis Cupu hrál v září 2015. Narozdíl od Keie Nišikoriho, jenž kvůli zranění zmešká finálový turnaj Davis Cupu a musí startovat v březnu v předkole týmové soutěže, ale nebude mít Federer s účastí v Tokiu problém.

Netrvalo totiž dlouho a možnost Federerova startu potvrdil i David Haggerty, prezident ITF. Zkušený Švýcar totiž splnil podmínky pro zisk speciální divoké karty pro bývalé šampiony olympijských her a grandslamových turnajů.

„Máme určitá pravidla, což nás odlišuje od ostatních sportů. Davis Cup je prakticky kvalifikací pro olympiádu. Švýcarsko ale má možnost nominovat Rogera na základě specifického kritéria. Byl totiž olympijským medailistou,“ potvrdil Haggerty.

Poslední háček, který mohl Federerovi zabránit v účasti na olympijských hrách, se zdá být vyřešen.