WTA

Turnaj mistryň: Deblistky byly stoprocentní! Strýcová musela do super tiebreaku

- Radek Štohl

Petra Kvitová zahájila letošní Turnaj mistryň porážkou. Česká hráčka na úvod prestižní akce nestačila na Naomi Ósakaovou 6:7(1), 6:4, 4:6, k odvrácení prohry jí nepomohly ani dva odvrácené mečboly. Úspěšný duel ve čtyřhře má za sebou Barbora Strýcová i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Krejčíková se Siniakovou nezaváhaly
České deblistky zažily na Turnaji mistryň úspěšnou neděli. Po Barboře Strýcové se z výhry raduje také česká dvojice Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková, která porazila Dabrowskou, Sü 6:4, 6:2.

Krejčíková se Siniakovou poprvé šly do vedení ve třetí hře, ve které se jim vydařil brejk. Ačkoliv následně ztratily servis, po rebrejku si znovu vypracovaly náskok. Ve druhém setu odvrátily celkově tři brejkboly, při podání soupeřek naopak uspěly dvakrát.

Strýcová začala výhrou v super tiebreaku
Barbora Strýcová a její deblová parťačka Su-wej Sie se na úvod Turnaje mistryň dočkaly výhry. V prvním zápase uspěly nad dvojicí Stosurová, Š. Čang 6:4, 4:6, 10:5.

Po úvodních dvou sadách, v nichž rozhodl jediný brejk, se Strýcová a Sie postaraly o výborný vstup do super tiebreaku, ve kterém vedly již 7:2. Jediný neúspěšný míček na servisu přišel za stavu 9:3, následně však třetí mečbol již proměnily.

Kvitové nepomohly ani odvrácené mečboly
Nástup do zápasu byl famózní. Ihned v první hře se Kvitové vydařil brejk, který potvrdila čistou hrou. Následně se dostala ke dvěma brejkbolům v řadě, Ósakaová však v obou případech parádně zapodávala.

Japonka se první šance na returnu dočkala v osmé hře a okamžitě ji využila. Kvitová přitom měla nadějný náskok 40:15 a k vedení 5:3 na gemy jí tak stačil úspěšný fiftýn.

Za stavu 4:4 se Češka mohla dostat k rebrejku, při třech příležitost však dvakrát nedokázala odpovědět na fantastické podání soupeřky.

Úvodní set nakonec dospěl do zkrácené hry, kterou jednoznačně opanovala Ósakaová. Třetí hráčka světa se ujala rychlého vedení 6:0, Češka se v tiebreaku vzmohla na zisk jediného míčku.

Rovněž začátek druhé sady vyšel Kvitové výtečně. Za stavu 2:0 šla servírovat na potvrzení brejku, vzápětí ale prohrála tři gemy v řadě, a za stavu 2:3 tak musela uspět na returnu. To se jí podařilo hned v šesté hře, ve které nejprve srovnala krok, aby ve dvanáctém gemu proměnila druhý setbol, a srovnala na 1:1 na sety.

Do rozhodující sady lépe vstoupila Ósakaová, japonská hráčka se v třetí hře ujala brejku, na ten navázala o čtyři gemy později. Za stavu 5:2 sice nevyužila dva mečboly v řadě a ztratila servis, v desáté hře ale již dokázala utkání úspěšně dotáhnout k vítěznému konci.

Bartyová otočila duel s Bencicovou
Ashleigh Bartyová (1.) vstoupila úspěšně do Turnaje mistryň. Světová jednička v prvním zápase musela otáčet proti Belindě Bencicové (7.), kterou po necelých dvou hodinách přehrála 5:7, 6:1, 6:2. Bartyová od druhé sady neztratila jediný servis, na returnu dokázala uspět ve čtyřech případech.

Do akce míří také tři české deblistky
Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková budou v neděli zastupovat český tenis ve čtyřhře Turnaje mistryň. Strýcovou a její deblovou parťačku Su-wej Sie čeká Samantha Stosurová, Šuaj Čang. Krejčíková se Siniakovou vyzvou dvojici Gabriela Dabrowská, I-fan Sü.

Centr kurt (program začíná v 9:30)
Naomi Ósakaová (JPN, 3) – PETRA KVITOVÁ (6) 7:6(1), 4:6, 6:4
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – Belinda Bencicová (SWI, 7.) 5:7, 6:1, 6:2
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) 6:4, 4:6, 10:5
Dabrowská (CAN), Sü (CHN) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 4:6, 2:6