Muchová finále Elite Trophy nevybojovala. Sezonu zakončí novým žebříčkovým maximem

- Jan Vojkůvka

Úspěšná sezona Karolíny Muchové končí před branami finále na WTA Elite Trophy. V semifinále malého Turnaj mistryň česká tenistka prohrála s Arynou Sabalenkovou 5:7, 6:7(4) a do největšího finále v kariéře nepostoupila. Sezonu ovšem Muchová zakončí dalším posunem ve světovém žebříčku, ve kterém se probojuje na 21. místo, což je její nové žebříčkové maximum.

Muchová v základní skupině WTA Elite Trophy zvládla dva náročné souboje s Američankami Alison Riskeovou a Sofií Keninovou, čímž si vybojovala postup do semifinále. V něm na českou hráčku čekala dobře hrající světová čtrnáctka Aryna Sabalenková, přemožitelka Sakkariové a Mertensové ze základní skupiny.

Sabalenková vstupovala do utkání v roli mírné favoritky a papírové předpoklady nakonec také potvrdila. A to i přes srdnatý výkon třiadvacetileté Češky, která ale neudržela v obou setech vedení.

V prvním setu začala Muchová parádně. Hned v prvním gemu prorazila čistou hrou Sabalenkové servis, ale o vedení bleskově přišla. Běloruska si ve druhé hře vzala ztracené podání zpět a ve zbytku úvodního dějství byla o něco lepší hráčkou. Ve čtvrtém a osmém gemu si vypracovala po dvou brejkbolech, které však nevyužila. Klíčovou se ukázala být dvanáctá hra, v níž se Sabalenková dostala znovu k brejkbolu, který byl zároveň setbolem, a ten už využila.

Druhá sada měla stejný začátek jako ta první. Muchová rychle prorazila Sabalenkové podání, ale tentokrát o výhodu nepřišla. Ve třetí hře měla dokonce další tři brejkboly, které ovšem nevyužila. Česká tenistka se postupně probojovala až k vedení 5:3 a v deváté hře měla na returnu setbol. Sabalenková zabrala a nejen, že ho odvrátila, ale dokonce srovnala na 5:5.

Muchová ještě bojovala a přes dvě shody vybojovala v jedenáctém gemu další brejk, ale ani tentokrát nedoservírovala. Sabalenková rebrejkem vybojovala tiebreak, ve kterém vyhrála 7:4 a postoupila do finále, v němž vyzve Nizozemku Kiki Bertensovou.

Karolína Muchová sice skončila před branami finále, ale i tak vybojovala posun světovým žebříčkem na své nové maximum. V dalším vydání rankingu bude figurovat na 21. pozici a má jistotu, že na prvních velkých turnajích sezony 2020 bude figurovat mezi nasazenými hráčkami.