Muchová po bitvě přetlačila Riskeovou a na WTA Elite Trophy slaví první výhru

- Marek Bartošík

Karolína Muchová vstoupila do WTA Elite Trophy výhrou 2:6, 6:2 a 7:5 nad Alison Riskeovou. Česká tenistka v rozhodující sadě otočila z 1:3 na gemy, posléze ještě za stavu 4:4 a 30:40 odvrátila hrozbu brejkbolu. Muchová, která za vítězství obdržela 120 bodů do žebříčku, vyzve v pátek v přímém souboji o postup světovou dvanáctku Sofii Keninovou.

Když se Karolína Muchová za stavu 4:4 a 30:40 v rozhodujícím setu při svém podání statečně bila na síti, vypadalo to, že její soupeřka Alison Riskeová dříve nebo později Češku úspěšně prohodí a půjde servírovat do zápasu.

Muchová ale výměnu zázračně vyhrála, zachránila se a za pár chvil se mohla radovat z cenného vítězství 2:6, 6:2 a 7:5, které si připsala na WTA Elite Trophy čili „malém Turnaji mistryň“.

Utkání v Ču-chaji začalo spíše pozvolna. V prvním čtyřech hrách si tenistky udržely svá podání. Zlom nastal v páté hře, v níž Riskeová potvrdila svůj třetí brejkbol. Od té chvíle v setu dominovala a za půlhodinu ji ovládla 6:2.

Druhá sada nabídla naprosto jiný scénář. Muchová byla od začátku lepší hráčkou a bez komplikací si vypracovala vedení 4:0. Poté uspěla i v náročném pátém gemu. Přestože třiadvacetiletá Češka za stavu 5:0 a 40:0 nevyužila tři setboly v řadě a prohrála i další hru, v té osmé už set zakončila a vynutila si rozhodující dějství.

Třetí set začal třemi ztracenými servisy v řadě, z toho dvakrát neuspěla Muchová. Ta za stavu 1:2 nevyužila jedinečnou šanci na srovnání, když vedla 40:0. V šesté hře už si ale česká reprezentantka šanci na brejk utéct nenechala. Když už to vypadalo, že o osudu duelu rozhodne tiebreak, Muchová ziskem čtyř fiftýnů v řadě vyrovnané klání po dvou hodinách ukončila.

Kaméliovou skupinu WTA Elite Trophy uzavře souboj Muchové proti vítězce tří letošních turnajů Sofii Keninové (12.) v pátek od 9 hodin SELČ. Vítězka utkání postoupí do semifinále turnaje.

WTA Elite Trophy, Ču-chaj (ženy, CHN, 2 419 844 USD, tvrdý povrch)
Skupinová fáze
Alison Riskeová (USA, 19.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (26.) 6:2, 2:6, 5:7