Federer a Zverev odehrají exhibici v obří býčí aréně. Ve hře je rekord v návštěvnosti

- Marek Bartošík

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Tímto heslem se řídí nejen tenisté a tenistky na turnajích, ale i pořadatelé velkolepých tenisových exhibic. Fanoušci v Mexiku budou za necelý měsíc velmi pravděpodobně svědky tenisového zápasu s největší návštěvností v historii – před více než 40 tisíci diváky se mají utkat Roger Federer a Alexander Zverev. Na dveře už ale klepou i další, ještě ambicióznější pokusy o rekord.

Po konci náročné sezóny odpočinek? Kdepak. Osmatřicetiletý Roger Federer si letos naordinoval náročné exhibiční turné po Jižní Americe. Mezi 19. a 24. listopadem odehraje pět zápasů – čtyři proti Alexandru Zverevovi (Santiago, Bogotá, Mexico City, Quito), jeden proti Juanu Martínu del Potrovi (Buenos Aires).

Jako nejzajímavější se vzhledem k zamýšlenému míst konání jeví exhibice v Mexico City proti Zverevovi, která se uskuteční 23. listopadu. Pořadatelé totiž vybrali pro souboj svých vzácných hostů největší býčí arénu na světě – Plaza de Toros México.

Tento stánek z roku 1946, kde diváci sledují mimo jiné i boxerská klání, pojme více než 41 tisíc diváků. A právě tolik by jich organizátoři rádi nalákali i na souboj Federera se Zverevem. Pokud by dorazilo aspoň 36 tisíc lidí, padl by devět let starý rekord. V belgickém Bruselu se 8. července 2010 sešlo na exhibici mezi Kim Clijstersovou a Serenou Williamsovou 35 681 diváků.

Pro architekty plánovaného mexického rekordu je bohužel velmi reálné, že dlouho nevydrží. Už 7. února příštího roku se totiž v jihoafrickém Kapském Městě uskuteční exhibice mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem – a to ve fotbalové aréně s kapacitou přes 50 tisíc míst.

V jiných číselných dimenzích se pohybuje přání šéfa fotbalového Realu Madrid Florentina Péreze, který chce pro Federera a Nadala uspořádat exhibiční klání na slavném Santiago Bernabéu. Pokud by Pérezův monstrózní plán vyšel, dala by se očekávat návštěva až 80 tisíc fanoušků.