Před 26 lety podával v Basileji míče, teď útočí Federer už na desátý titul

- Filip Lefenda

Je to bezesporu jeden z jeho nejoblíbenějších turnajů, vždyť jej v minulosti Roger Federer vyhrál už devětkrát. Působení švýcarské legendy se však v Basileji začalo psát ještě dříve než při soutěžním debutu v roce 1998. Je tomu 26 let, co tehdy jako dvanáctiletý chlapec podával na halovém podniku míče.

Tehdy ještě nikdo netušil, že se v zástupu culících se chlapců skrývá dvacetinásobný grandslamový šampion, který bude v roce 2019 útočit na stejném místě na zisk jubilejního desátého titulu. „Jako by to bylo včera,“ vzpomínal během předloňského ročníku Federer při promítání historických záběrů z ceremoniálu, na němž dostávali podavači pamětní medaile.

„Jsou to skvělé vzpomínky. V Basileji jsem míčky podával moc rád,“ vzpomínal dnes třetí hráč světa, který byl i u toho, kterak Němec Michael Stich přemohl ve finále Stefana Edberga. „Mohl jsem odkoukat, jak hrají a jak se vyrovnávají s tlakem,“ sbíral zkušenosti již v útlém věku.

A ty posléze zúročoval parádně. Na profesionálním okruhu získal osmatřicetiletý fenomén již 102 singlových trofejí, z toho tři v letošním roce (Dubaj, Miami, Halle).

A další chce Švýcar přidat do své sbírky opět tento týden na domácí půdě v Basileji, kde hrál od roku 2006 vždy alespoň finále (vyjma roku 2016, kdy na akci nestartoval). Od té doby si dokráčel pro devět titulů – naposledy loni, kdy zdolal ve finále 7:6(5) a 6:4 Rumuna Copila.

Letos svou pouť zahájil výhrou nad Němcem Gojowczykem, kterému povolil jen tři gemy (6:2, 6:1). Další krok k „jubileu“ může udělat miláček publika dnes proti Albotovi.