WTA

Muchová čtvrtou Češkou na malém Turnaji mistryň. Naváže na triumf Kvitové?

- Jan Havlovic

WTA Elite Trophy má v letošní sezoně na programu pátý ročník. Po roční přestávce zavítá do čínské Ču-chaje také zástupkyně českého tenisu. Karolína Muchová bude chtít navázat na úspěšné představení svých krajanek Petry Kvitové, Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové. Prvně jmenovaná se v Ču-chaji radovala před třemi lety z celkového vítězství.

Vůbec první ročník malého Turnaje mistryň se uskutečnil před pěti lety. Ve startovním poli tehdy nechyběla Karolína Plíšková, která se začínala usazovat v užší tenisové špičce. Česká tenistka prošla skupinovou fází bez porážky, když si postupně poradila se Srbkou Jankovicovou a Italkou Erraniovou.

Plíšková nezaváhala ani v semifinále, když vyřadila Ukrajinku Elinu Svitolonovou hladce 6:3, 6:1. Snahu lounské tenistky o zisk turnajového vavřínu zastavila až americká tenisová legenda Venus Williamsová, která urvala vyrovnanou finálovou bitvu po setech 7:5 a 7:6(6).

O výraznou českou stopu se postarala o rok později v Ču-chaji Petra Kvitová. Dvojnásobná grandslamová vítězka prošla v roce 2016 celým turnajem doslova jako nůž máslem, když ve čtyřech duelech neztratila jediný set a dokráčela si pro turnajový vavřín.

Kvitová při cestě turnajem porazila ve skupinové fázi i Barboru Strýcovou. Česká tenistka si poradila v souboji o titul s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou 6:4, 6:2 a získala tehdy druhou trofej v sezoně.

Barbora Strýcová si účast v Ču-chaji zopakovala i o rok později. Plzeňská tenistka nicméně znovu neprošla ze skupiny. Na úvod podlehla Lotyšce Sevastovové 3:6, 4:6. Američanku Stephensovou sice porazila poté, co její soupeřka za stavu 0:5 utkání skrečovala, ale ani to na postup nestačilo.

Loňský ročník WTA Elite Trophy byl bez české účasti. Karolína Muchová se letos stane čtvrtou naší tenistkou, která okusí malý Turnaj mistryň.

Třiadvacetiletou Češku čekají v Kaméliové skupině souboje s Američankami Keninovou a Riskeovou.