Livesport Prague Open: Pantůčková i Kolodziejová postupují, Vaňková svůj zápas skrečovala

- Jan Havlovic

Livesport Prague Open měl ve čtvrtek na programu svůj pátý hrací den. Do akce se dostalo ve dvouhře osm českých tenistek, z čehož si pouhé tři zajistily postup do čtvrtfinále. Postupuje Tereza Vaňková, Miriam Kolodziejová i Magdalena Pantůčková, nasazená jednička. Těšit se můžeme také na čtvrtfinálové souboje ve čtyřhře.

Kateřina Vaňková, druhá nasazená pražského turnaje, sice nastoupila do utkání druhého kola proti Tereze Kolářově, avšak obě hráčky odehrály pouze jediný gem. Poté Vaňková musela utkání skrečovat a na turnaji končí. „V dnešním zápase už se vlastně nic nestalo, ale zranění jsem si přivodila v zápase prvního kola, kdy jsem ke konci druhého setu uklouzla a křuplo mi v kyčli, takže jsem měla obavy, že to bude můj konec na turnaji," okomentovala Vaňková, jak si své zranění přivodila. Do čtvrtfinále tak postupuje osmnáctiletá Tereza Kolářová

Sedmnáctiletá Klára Hájková startovala na letošním Livesport Prague Open na divokou kartu, kterou obdržela od pořadatelů. Pro českou tenistu byl již úspěch postup do druhého kola, když v úvodním kole Lucii Procházkovou ve třech setech. Ve čtvrtek se střetla s Ruskou Žuravlevovou, pátou nasazenou, která byla velkou favoritkou tohoto zápasu. Devatenáctiletá hráčka tuto roli potvrdila a zvítězila 6:1, 6:3. „Od začátku zápasu jsem dělala mnoho chyb, naopak soupeřka vstoupila do utkání velmi dobře. Byla jsem hodně nervózní, nebyla jsem schopna vydržet ve výměně," okomentovala Hájková svůj dnešní výkon. 

Magdalena Pantůčková, nasazená jednička, ve čtvrtečním zápase prvního kola potvrdila roli favoritky, když německou kvalifikantku Sinu Haasovou porazila po setech dvakrát 6:1. Mladší ze sester Pantůčkových se na kurtu zdržela necelou hodinku a pošetřila tak síly na pátečním čtvrtfinále. „Dnes jsem sehrála velmi dobrý zápas, hrála jsem velmi nátlakově a soupeřka příliš nestíhala. Haasovou jsem příliš nezanal, věděla jsem, že je to dobrá a zkušená hráčka, ale já jsem dnes zahrála velmi dobře," okomentovala nasazená jednička dnešní utkání. 

Miriam Kolodziejová i přes problémy s ramenem nadále pokračuje v předvádění výtečných výkonů a po dvou finálových účastech v řadě se vydala na další pražský turnaj, na němž si zahraje už ve čtvrtfinále! Bývala osmá juniorka na světě si poradila v rámci druhého kola s Nikolou Tomanovou, úspěšnou kvalifikantkou, kterou přehrála hladce za 53 minut 6:1, 6:2.

Své čtvrtfinále už má za sebou soutěž deblistek, a i přes početné české zastoupení se do semifinále prokousal pouze pár Karolína Novotná s Moldavankou Anastasiou Detiucovou. Tato dvojice přehrála Rusku Bekkerovou a Číňanku Šao 6:3, 3:6, 10:6.

Naopak porážku ve dvou setech musí strávit Tereza Kolářová, která jako druhá nasazená hrála s Polkou Polanskou proti Němkám Ponomarovou a Wernerovou, proti nimž uhrály favoritky jen tři gemy.

Druhé kolo dvouhry

TEREZA KOLÁŘOVÁ - KATEŘINA VAŇKOVÁ (2) 1:0, skreč Vaňková
KAROLÍNA NOVOTNÁ - Caroline Wernerová (GER) (7) 0:6, 1:6
KLÁRA HÁJKOVÁ (WC) - Angelia Žuravlevová (RUS) (5) 1:6, 3:6
NIKOLA SCHWEINEROVÁ (Q) - Iva Primoraćová (CRO) (4) 4:6, 6:4, 1:6
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (1) - Sina Haasová (GER) (Q) 6:1, 6:1
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ - NIKOLA TOMANOVÁ (Q) 6:1, 6:2
Marlies Szupperová (AUT) (8) - Laura-Ioana Andreiová (ROU) 4:6, 6:3, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Ponomarová, Wenerová (obě GER) - KOLÁŘOVÁ, Polanská (POL) (2) 6:3, 6:0
ČECHOVÁ, HÖNIGOVÁ - Januskova, Žuravlevová (CAN/RUS) (3) 6:7(5), 1:6
Bekkerová, Šao (RUS/CHN) - Detiucová (MDA), NOVOTNÁ 3:6, 6:3, 6:10
Ivanovovám Primoraćová (USA/CRO) (1) - HÁJKOVÁ, PROCHÁZKOVÁ 3:6, 6:4, 10:8

Liversport Prague Open den po dni

7.9. Livesport Prague Open: Jednička Pantůčková postupuje, dál prošly i další tři Češky
6.9. Livesport Prague Open: Vaňková, Tomanová a další tři Češky postupují do druhého kola
5.9. Livesport Prague Open: Posledním kolem kvalifikace prošlo do hlavní soutěže pět Češek 
4.9. Livesport Prague Open: Osmička českých tenistek vybojovala kvalifikační finále