Muchová se v Moskvě o finále rvala neúspěšně. Šance na malý Turnaj mistryň stále žije

- Jan Havlovic

Karolína Muchová končí na turnaji v Moskvě před branami finále. Třiadvacetiletá tenistka nezvládla sobotní semifinálovou bitvu s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou, které podlehla po dvou a půl hodinách po setech 4:6, 7:6(6) a 1:6. Muchová však stále živí šanci na účast na „malém Turnaji mistryň“, musí však čekat na případné odhlášení některé z dalších tenistek.

Karolínu Muchovou čekala v sobotu na letošním Kremlin Cupu již třetí ruská tenistka. Třiadvacetiletá Češka si po skalpech Kuzněcovové a Alexandrovové věřila i na Pavljučenkovovou, ale šampionka místního turnaje z roku 2014 vystavila Muchové stopku.

Vyrovnaná semifinálová bitva trvala více než dvě a půl hodiny. Muchová do ní nevstoupila ideálně, když hned v prvním gemu přišla o podání. Pavljučenkovová, hnaná vpřed domácími fanoušky, si výhodu brejku udržela a získala první sadu poměrem 6:4.

Druhý set byl z pohledu české fedcupové reprezentantky jako na houpačce. Muchová prohrávala 0:2, ale po výborné otočce rázem vedla 4:2. Pavljučenkovová nicméně dokázala vývoj druhého setu dokázala rovněž otočit a šla podávat do zápasu.

Aktuálně 40. tenistka světa nicméně tlak neunesla a druhá sada dospěla až do rozhodujícího tiebreaku. V něm se Muchová dostala do ztráty dvou bodů, ale dokázala srovnat stav na 5:5. Poté Češka odvrátila mečbol, aby následně využila premiérový setbol v zápase.

Rozhodující sada však posléze patřila ruské tenistce, která vstoupila do setu rychlým brejkem. Muchová se ještě snažila v zápase udržet, ale znovu přišla o podání a celý zápas ztratila.

Karolína Muchová může přesto odjíždět z Moskvy spokojená, jelikož si poprvé v kariéře zahrála na turnaji kategorie Premier v semifinále. Třiadvacetiletá Češka se navíc poprvé v kariéře posune do elitní třicítky světového žebříčku.

Česká reprezentantka může zakončit úspěšnou sezonu na WTA Elite Trophy. Účast na „malém Turnaji mistryň“ již však nemá ve svých rukou. Muchová drží momentálně poslední 11. pozici, jelikož se již sedm tenistek odhlásilo. Sesadit ji může už jen její semifinálová přemožitelka Pavljučenkovová nebo Němka Görgesová, obě v případě vítězství na turnaji v Moskvě, respektive v Lucemburku.