Nehraje, přesto se vrátí do čela žebříčku. Djokovič přijde o post jedničky

- Jan Vojkůvka

Světový žebříček ATP pozná na začátku listopadu staronovou jedničku. Do čela se vrátí Rafael Nadal, a to i přesto, že od US Open nehraje. Důvodem je čtvrtfinálové vyřazení Novaka Djokoviče na Masters v Šanghaji.

Když Djokovič prohrál čtvrtfinále se Stefanosem Tsitsipasem ve třech setech, nepřišel jen o šanci na další turnajovou trofej. Také tím přišel o 820 bodů do žebříčku, když se mu v Šanghaji nepovedlo obhájit loňský titul. A tím i o post světové jedničky. Odečtou se mu totiž také body za loňský Masters v Paříži a Turnaj mistrů a rázem se dostane do ztráty oproti Nadalovi o více než 1000 bodů.

Na čele rankingu sice ještě několik týdnů vydrží, ale po Masters v Paříži klesne na druhé místo za Rafaela Nadala. Ten sice od triumfu na US Open nehraje, ale jeho bodový zisk v rámci kalendářního roku je pro Djokoviče momentálně nedostižitelný.

Srb se totiž rozhodl, že nebude startovat na turnajích ATP Tour 500 v Basileji či Vídni, a tak bude i v případě vítězství na Masters v Paříži ztrácet na svého španělského konkurenta minimálně 280 bodů.

Djokovič, který je na prvním místě světa od 5. listopadu loňského roku a prohání v historické tabulce Peta Samprase s Rogerem Federerem, to bude mít ve zbytku sezony, kdy má naplánovány už jen turnaje v Paříži a Londýně, hodně obtížné. Aby se vrátil do čela žebříčku, musí doufat v nízký bodový zisk Nadala a zároveň ve svůj úspěch nejen v Paříži, ale i na Turnaji mistrů.

Nadal rovněž vynechá turnaje v Basileji a Vídni a figuruje ve startovní listině až pro Masters v Paříži. Zde neobhajuje z loňska žádné body, zatímco Djokovič finále.