Japonsko nebo Spojené státy? Ósakaová se rozhodla, koho bude reprezentovat

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka, Naomi Ósakaová, oznámila, že se vzdá svého amerického občanství a nadále bude reprezentovat Japonsko. Jedná se o důležité rozhodnutí i s ohledem na blížící se olympijské hry v Tokiu.

Japonské zákony hovoří jasně. Lidé, kteří mají dvě občanství, se v den dovršení svých 22. narozenin musí rozhodnout, které občanství upřednostní. Ósakaové bude 22 let už 16. října, své rozhodnutí tak nemohla už příliš odkládat.

A možná trochu překvapivě se rozhodla vzdát svého amerického občanství, které získala, jelikož vyrůstala ve Spojených státech. Byť Ósakaová žije na Floridě a rozhovory podává zásadně v angličtině, i když mají na tiskových konferencích prostor japonští novináři, tak upřednostnila právě japonské občanství.

Jednadvacetiletá Ósakaová své rozhodnutí odůvodnila pro televizní stanici NHK také tím, že měla zvláštní touhu reprezentovat Japonsko na domácích olympijských hrách.

„Je výjimečný pocit moci reprezentovat Japonsko na olympijských hrách. Myslím, že hrát s hrdostí celé země bude pro mě více emocionální,“ podotkla Ósakaová.