Mladé pušky v ráži! Masters v Šanghaji vládnou hráči do 23 let

- Jan Vojkůvka

Turnaj ATP Masters v Šanghaji, kam se sjeli ti nejlepších z nejlepších (s výjimkou Rafaela Nadala) vyhraje některý z hráčů nastupující generace. Do semifinále se totiž nedostal žádný hráč, kterému by bylo více než 23 let.

Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev a Matteo Berrettini (na snímku). Čtyřka tenistů, kteří zvládli čtvrtfinále a v sobotu hrají o postup do souboje o titul.

Všechny čtyři spojuje jedno – jsou to hráči nastupující generace, která by měla dříve či později nahradit současné největší hvězdy v čele s Novakem Djokovičem, Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Dva prvně jmenovaní se mladíkům postavili i v Číně a zatímco Djokoviče vyřadil Tsitsipas, Federer si vylámal zuby na Zverevovi.

I zbývající dva semifinalisté vyřadili ve čtvrtfinále mnohem zkušenější hráče. Berrettini ve dvou setech porazil Dominica Thiema a Medveděv pokořil Itala Fabia Fogniniho.

Kvality všech semifinalistů jsou rozhodně na vysoké úrovni. Vždyť Zverev vyhrál Turnaj mistrů, i tři podniky Masters. Medveděv je finalista US Open a vyhrál Masters v Cincinnati. Tsitsipas vyhrál Next Gen Finals a letos získal dvě trofeje. Berrettini vyhrál dva turnaje a byl v semifinále US Open...

Přesto je to něco, na co nejsou tenisoví fanoušci příliš zvyklí. Je to ovšem také důkaz toho, že mladí tenisté hodlají pomalu vystrnadit z čelních pozic současné „veterány“. Musí to však potvrdit i na dalších turnajích.