Zlobivý Federer. Za nesportovní chování vyfasoval trestný fiftýn

- Jan Vojkůvka

Vyřazení ve čtvrtfinále turnaje Masters v Šanghaji Roger Federer nesl poměrně špatně. Nejen, že marně hledal recept na svého dobře hrajícího soupeře, ale ještě se dostal dvakrát do konfliktu s umpirovým rozhodčím, za své chování dokonce obdržel trestný fiftýn. V utkání s Alexanderem Zverevem nakonec prohrál po boji 3:6, 7:6(7), 3:6 a s čínským publikem se musel rozloučit.

Vyrovnaný souboj mezi Federerem a Zverevem ukázal, že jindy velmi klidný Federer také dokáže ztratit nervy. Několikrát debatoval s rozhodčím, svou frustraci se snažil zahnat odpálením míčku... To mu ale tentokrát neprošlo.

První varování dostal už ke konci druhého setu, který vyhrál v tiebreaku. Tehdy se mu nelíbilo, že nebyl upozorněn na nové míčky a nestihl si vyměnit raketu, což dal rozhodčímu najevo. Nacho Forcadell na umpiru ovšem dal Federerovi na srozuměnou, že takové chování tolerovat nebude.

A když švýcarská hvězda ve třetím setu za stavu 0:3 a 15:30 při vlastním podání odpálila míček do hlediště po prohrané výměně, Forcadell neváhal a udělil trestný fiftýn. Věc, která je při zápasech Federera vskutku raritní.

Federer byl viditelně naštvaný a mířil k rozhodčímu, s nímž se dostal do další debaty.

„Možná to nebylo s plnou silou, ale míček jsi odpálil mimo kurt,“ vysvětloval rozhodčí.

Švýcar se sice z hrozby dvou brejkbolů dostal a podání udržel, ale zápas nakonec prohrál. Na tiskové konferenci se poté odmítl k neshodám s rozhodčím vracet.