Tsitsipas ukončil Djokovičovu sérii a zahraje si jako první Řek v historii Turnaj mistrů

- Filip Lefenda

Novak Djokovič končí poprvé v kariéře na turnaji v Šanghaji už ve čtvrtfinále. Světová jednička, která na čínské akci ATP 1000 obhajovala loňský, v pořadí čtvrtý turnajový triumf, nestačila na Řeka Stefanose Tsitsipase, s nímž prohrála za dvě hodiny a 4 minuty po setech 6:3, 5:7 a 3:6. Jednadvacetiletý Tsitsipas, jenž si zahraje o své celkově třetí finále z podniků Masters, se v Šanghaji rovněž kvalifikoval jako první Řek v historii na závěrečný Turnaj mistrů.

Po osmifinálové skreči na US Open se Djokovič vrátil na kurty minulý týden v Tokiu, kde si bez ztráty jediného setu dokráčel pro titul. Špatně nezačal dvaatřicetiletý Srb ani v Šanghaji, kde nezaváhal ani se Shapovalovem a Isnerem.

Stopku Djokovičovi vystavil až talentovaný Stefanos Tsitsipas. Ten sice prohrál úvodní sadu, po obratu ovšem utnul soupeřovu vítěznou sérii a zahraje si po výhře 3:6, 7:5 a 6:3 proti rozjetému Medveděvovi o své třetí finále z podniků Masters.

Čtyřnásobný turnajový šampion Djokovič, jenž v Šanghaji obhajoval loňský triumf, startoval v nejlidnatějším čínském městě už podeváté v kariéře, vůbec poprvé však vypadl už před branami semifinále.

Tsitsipas svým vítězstvím naopak zkompletoval letošní skalpy borců z „velké trojky“. Švýcara Federera zdolal zkraje sezóny v osmifinále Australian Open, Španěla Nadala pak v semifinále antukového podniku Masters v Madridu, kde jej o titul nakonec připravil právě Djokovič.

Světová sedmička a majitel dvou letošních titulů si v Šanghaji udělala radost na dvou frontách. Kromě účasti v semifinále si Tsitsipas zajistil jako první Řek v historii i účast na závěrečném Turnaji mistrů, který se ve dnech 10. až 17. listopadu uskuteční v Londýně. Jistotu mu dala již ranní prohra Itala Fogniniho s jeho příštím turnajovým soupeřem Rusem Medveděvem.

Rolex Shanghai Masters, Šanghaj (muži, CHN, 7 473 620 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) 6:3, 5:7, 3:6