US Open: Plíšková postoupila do semifinále, Krejčíková se Siniakovou po špatném výkonu končí

- Daniel Kubelka

O dva postupy do semifinále dnes bojovaly české tenistky na probíhajícím US Open. Karolína Plíšková se v boji o postup mezi čtyři nejlepší hráčky turnaje utká s osmnáctiletým překvapením turnaje Anou Konjuhovou. Do semifinále se naopak nepodařilo postoupit Kateřině Siniakové a Barboře Krejčíkové, kterým vůbec nesedl zápas s Hingisovou a Vandewegheovou.

Čtyřiadvacetiletá Karolína Plíšková je ve velké formě! Po titulu v Cincinnati se nová česká jednička probojovala na aktuálně probíhajícím US Open již do semifinále, když konečně prolomila své grandslamové prokletí, kde dlouho nemohla překonat brány třetího kola.

Její středeční čtvrtfinále proti Aně Konjuhové z Chorvatska nabral rychlých obrátek a Plíšková za pouhých 59 minut prošla mezi nejlepší čtyřku ženské dvouhry po výhře dvakrát 6:2. Zápasu se podrobně věnujeme v samostatném článku.

Do akce se ve středu dostal i deblový pár ve složení Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. České duo na cestě mezi osm nejlepších dvojic turnaje vyřadilo ze hry v posledním zápase nasazené čtyřky a své krajanky Hlaváčkovou s Hradeckou, v dalším kole však na mladé Češky čeká další těžký úkol.

Martina Hingisová, současná světová dvojka ve čtyřhře, a Coco Vandewegheová, to jsou soupeřky naší dvojice. Nasazené šestky turnaje však na rozdíl od svých českého dua muselo cestou do čtvrtfinále odehrát již dvakrát utkání ve třech setech, zatímco Siniaková s Krejčíkovou ješt neztratily jedinou sadu. A tak mohla žít naděje na postup do semifinále, čímž by se vyrovnal doposud nejlepší výsledek českého páru z letošního French Open. 

České talentované hráčky do utkání ale nevstoupily vůbec dobře a ve druhém gemu si Barbora Krejčíková poměrně snadno ztratila své podání. Favorizovaný pár si navíc dokázal hájit servis a to i přes problémy Hingisové ve třetím gemu, v němž musela hrát přes dvě shody.

Bohužel, za stavu 1:4 se při podání Krejčíkové dostaly Češky opět do problémů a ze stavu 30:0 si Barbora prohrála čtyři fiftýny v řadě a Hingisová mohla jít podávat na vítězství v prvním setu. A toho nakonec také dosáhla, první setbol využila její americká parťáčka smečí na síti.

Siniaková s Krejčíkovou po prohraném prvním setu 1:6 měly co napravovat v druhém dějství. Tentokrát na servisu zahajovala Siniaková, jenže ani jí se nepodařilo zahájit sadu uhájeným podáním. Přes shodu nabídla soupeřkám brejkbol a přišel úspěšný brejk Hingisové a Vandewegheové.

Dalším problémem bylo, že české tenistky hodně kazily a nebyly schopné se dostat k žádnému brejkbolu, což naopak jejich soupeřkám příliš starostí nedělalo. V pátém gemu Siniaková opět čelila brejkbolu, zvládla ho však odvrátit a podržet naděje svého páru. Klíčovým se ukázal být šestý gem při podání Vandewegheové, v němž se českým hráčkám podařilo dostat na shodu, ale k brejkbolu se opět nedostaly a nakonec prohrávaly 2:4. Co se nepodařilo Češkám, to úspěšně zvládly Hingisová s Vandewegheovou. V sedmém gemu se dotáhly na shodu, vypracovaly si brejkbol a prorazily Krejčíkové podání.

Špatný výkon na servisu a matný na returnu nakonec přinesl porážku ve druhém setu 2:6 a celkově za pouhých 64 minut byla ukončena další úspěšná jízda mladého páru, který dozajista bude mít ještě spousty příležitostí, jak své výsledky vyšperkovat.

Čtvrtfinále mužské dvouhry

Kei Nišikori (JPN)[6] - Andy Murray (GBR)[2]  1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5
Juan Martín Del Potro (ARG) - Stan Wawrinka (SUI)[3] - 02:30

Čtvrtfinále ženské dvouhry

Ana Konjuhová (CRO) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [10] 2:6, 2:6
Serena Williamsová (USA)[1] - Simona Halepová (ROU)[5] - 01:00

Čtrvrtfinále mužské čtyřhry

J. Murray, Soares (GBR/BRA)[4] - Guccione, Sá (AUS/BRA) 7:6 (9), 2:6, 6:3
Herbert, Mahut (FRA)[1] - Lindstedt, Qureshi (SWE/PAK) 6:3, 7:6 (4)
Kubot, Peya (POL/AUT)[12] - Carreno-Busta, Garcia-Lopez (ESP) - 20:00

Čtvrtfinále ženské čtyřhry

KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [16] - Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA)[8] 1:6, 2:6

Semifinále smíšené čtyřhry

Siegemundová, Pavić (GER/CRO) - Čan, Zimonjić (TCH/SRB)  7:6(5), 7:5
Vandewegheová, Ram (USA)[7] - Grönefeldová, Farah (GER/COL)   7:6(4), 6:4