WTA

Restart vyhaslé Ostapenkové? Lotyšku vede nově bývalá wimbledonská šampionka

- Jan Havlovic

Doby, kdy Jelena Ostapenková okupovala místo v elitní desítce světového žebříčku, jsou již pryč. Lotyšská tenistka se aktuálně krčí v osmé desítce a hledá nový impuls. Ten má přinést Francouzka Marion Bartoliová, která Ostapenkovou nově povede z pozice trenérky. „Pokusím se, aby Jelena získala zpět důvěru, kterou měla, když pronikla do první desítky,“ plánuje Bartoliová, která odmítla nabídky od ostatních tenistek.

Jelena Ostapenková měla hvězdný vstup mezi tenisovou elitu, když opanovala před dvěma lety antukové French Open. Dvacetiletá grandslamová šampionka však poté nenaplnila vysoká očekávání fanoušků a na výkony z Paříže zatím nedokázala navázat.

Vše vygradovalo nepovedenou letošní sezonou, během které Ostapenková postoupila pouze dvakrát do čtvrtfinále. Dvaadvacetiletá Lotyšska se proto rozhodla před koncem tenisovém sezony pro angažování nové trenérky – Marion Bartoliové.

„Navštívila jsem Marion v Dubaji a ptala jsem se, jestli by se ke mně nechtěla přidat na tento týden v Linci,“ prozradila Ostapenková námluvy s wimbledonskou šampionkou z roku 2013.

Pro Bartoliovou šlo zjevně o snadné rozhodování, neboť má s Ostapenkovou nadstandardní vztahy. „Jsme dobré kamarádky. Při grandslamech jsme spolu chodili často na kafe,“ říká bývalá francouzská tenistka, která se v loňském roce neúspěšně pokoušela o návrat mezi tenisovou elitu.

Wimbledonská vítězka se nyní pokusí pomoci Ostapenkové restartovat kariéru. „Budu se snažit, aby Jelena znovu získala důvěru, kterou měla, když pronikla do elitní desítky. Navíc máme podobný herní styl, takže je pro mě snazší se vcítit do její hry,“ uvažuje Bartliová.

Ostapenková chce především zapomenout na nepovedený letošní rok. „Po této těžké sezoně nemám žádné očekávání. Chci si znovu užívat tenis a být pozitivní,“ dodává bývalá světová pětka.

Začátek spolupráce se Ostapenkové s Bartoliovou podařil na jedničku. Lotyšská tenistka vyhrála na právě probíhajícím turnaji v rakouském Linci již dva zápasy a postupem do čtvrtfinále vyrovnala nejlepší letošní výsledek.