US Open: Šafářová slaví postup do semifinále čtyřhry! Strýcová končí

- Jan Havlovic

Česká tenistka Lucie Šafářová si společně s Američankou Bethanií Mathekovou-Sandsovou zahrají na US Open semifinále čtyřhry. V úterním zápasu o postup mezi čtyři nejlepší páry turnaje přehrály Američanky Muhammadovou a Townsendovou po suverénním výkonu ve dvou setech, 6:1 a 6:2. Čtvrtfinále je naopak konečnou pro Barboru Strýcovou, která společně s Indkou Mirzaovou nevyužila dva setboly za stavu 5:2 v prvním setu a nakonec s dvojicí Garciová, Mladenovičová prohrály 6:7, 1:6.

Lucie Šafářová společně s Bethanie Mattekovou.Sandsovou se loňského US Open nezúčastnily, v letošním roce se však česko-americkému páru v New Yorku daří. V úterním čtvrtfinále se nasazený pár číslo dvanáct utkal s domácí dvojicí Muhammadová, Townsendová a po výhře 6:1 a 6:2 slaví postup do semifinále čtvrtého grandslamu sezóny!

Průběh úvodní setu značně ovlinila již druhá hra. V ní se Šafářové s Mattekovou-Sandsovou podařilo při podání Američanek nejprve dorovnat stav 0:40, následně česko-americká dvojice odvrátila další čtyři gemboly a naopak uspěla hned při prvním brejkbolu. Vyhraný maratonský gem favoritky zápasu nabudil a po chvíli narostlo jejich vedení na skóre 5:0, které už se Mohammadové a Townsendové nepodařilo dorovnat. Úvodní sadu vyhrála Šafářová s americkou spoluhráčkou v poměru 6:1.

Také začátek druhé sady vyšel vítězkám dvou loňských grandslamů ve čtyřhře na výbornou. Rychlý brejk přišel hned v prvním gemu, následně Šafářová se svou deblovou partnerkou odvrátily brejkbol a vzápětí znovu udeřily. Za stavu 4:0 pak sice česko-americký pár na chvíli zaváhal a nechal soupeřky snížit na rozdíl dvou gemů. V sedmé hře ale znovu udeřil, nadvakrát sebral soupeřkám servis a při podání Lucie Šafářové druhý set při skóre 6:1 uzavřel.

V boji o postup do finále se Šafářová s Mattekovou-Sandsovou utkají s vítězkami duelu Makarovová, Vesninová - Klepacová, Srebotniková.

Strýcová s Mirzaovou proti Francouzkám

Druhou českou zástupkyní v úterním programu US Open byla Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně nastupuje se Saniou Mirzaovou z Indie, bývalou světovou jedničkou, která se před nedávnem rozešla s Martinou Hingisovou. Ve čtvrtfinále čekal česko-indickou dvojici akutálně světový pár číslo jedna - Garciová s Mladenovicovou. Dle papírových předpokladů se očekávala vyrovnaná bitva, s menší favorizací Strýcové a Mirzaové.

Dlouho to vypadalo, že první set mají Mirzaová se Strýcovou pevně v rukou, od čtvrtého gemu držely výhodu brejku a kráčely sebejistě pro vítězství. Vše mohly navíc vyšperkovat v osmém gemu, při vedení 5:2, dalším brejkem a tím pádem ziskem setu, ale dva setboly na returnu nevyužily. A následně, jinak precizní, servis odešel, Mirzaová čistou hrou ztratila podání a úvodní sadu nedopodávala. Garciová s Mladenovičovou následně čistou hrou srovnaly na 5:5.

První set nakonec dokráčel do tiebreaku. Ten však Mirzaové se Strýcovou doslova protekl mezi prsty a velmi rychle prohrávaly 0:5. Tuto ztrátu už dohnat nedokázaly a úvodní set ztratily po prohře 3:7 ve zkrácené hře.

Vstup do druhé sady měly Garciová s Mladenovičovou výborný a po čisté hře na servisu přidaly čistou hru i na returnu. Rychle se ujaly vedení 3:0 a v tu chvíli se z nebe nad Flushing Meadows spustil déšť, který utkání přerušil.

Přestávka ovšem příliš nepomohla, po Strýcové o servis přišla i Mirzaová a po potvrzení brejku vedly Francouzky už 5:0! Za tohoto stavu už bylo velmi náročné vzepřít se a zmobilizovat síly k odporu. Přesto, Strýcová si uhájila servis a přišel gem pravdy na returnu, který byl poslední šancí na alespoň zachování naděje. Mirzaová se Strýcovou se však už z krize nevymotaly a prohrály druhou sadu 1:6.

Čtvrtfinále mužské dvouhry

Lucas Pouille (FRA, 25.) (24) - Gaël Monfils (FRA, 12.) 4:6, 3:6, 3:6
Novak Djoković (SRB, 1.) (1) - Jo-Wilfried Tsonga (FRA, 11.)  6:3, 6:2 skreč Tsonga

Čtvrtfinále ženské dvouhry

Roberta Vinciová (ITA, 8.) (7) - Angelique Kerberová (GER, 2.) (2)  5:7, 0:6
Caroline Wozniacká (DEN, 74.) - Anastasija Sevastovová (LAT, 48.)  6:0, 6:2

Čtrvrtfinále mužské čtyřhry 

F.Lopez, M.Lopez (oba ESP) (8) - B.Bryan, M.Bryan (oba USA) (3)  7:6(2), 4:6, 6:3

Čtvrtfinále ženské čtyřhry

Matteková-Sandsová (USA), ŠAFÁŘOVÁ (12) - Muhammadová, Townsendová (obě USA)  6:1, 6:2
Makarovová, Vesninová (obě RUS) (5) - Klepaćová, Srebotniková (obě SLO) (13) 6:4, 6:2
Garciaová, Mladenovicová (obě FRA) (1) - Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ (7) 7:6 (3), 6:1

Čtvrtfinále smíšené čtyřhry

Gibssová, Novikov - Siegemundová, Pavić  2:6, 6:7(2)
Čan, Zimonjić - Švedovová, Soares  1:6, 6:3, 13:11