Macháč smetl z kurtu dalšího favorita a zahraje si o challengerové finále

- Filip Lefenda

Tomáš Macháč skolil na halovém turnaji v kazašském Nur-Sultanu dalšího favorita a zahraje si o finále! Osmnáctiletý Čech nedal šanci osmému nasazenému Rusu Vatutinovi, kterého po skvělém výkonu porazil za hodinu a 9 minut 6:4 a 6:1. Postupem do challengerového semifinále vyrovnal Macháč své kariérní maximum.

Macháč vlétl do utkání jako uragán. Soupeři vzal dva úvodní servisy a rychle vedl 4:0. Poté se Vatutin přeci jen dostal do hry, když manko jednoho brejku umazal a po sedmé hře, v níž sám přežil další dvě brejkové hrozby, snížil na rozdíl gemu.

Český talent se ale rozhodit nenechal. Útočně hrající Macháč odvrátil v osmém gemu brejkbol a navýšil svůj náskok, který o dvě hry později přetavil v zisk první sady.

Druhý set se stal na centrálním dvorci ještě jednoznačnější záležitostí. Vatutin nestíhal vybírat dělové forhendy osmnáctiletého soupeře a vyzrát Rus nedokázal ani na precizní obranu. Aktivní Macháč posbíral postupně další tři brejky a povolil ve druhém dějství o více než 160 míst výše postavenému Rusovi jediný gem.

Po brilantním výkonu si Macháč zahraje své druhé challengerové semifinále v životě. To první absolvoval letos na liberecké antuce, kde nestačil na Brazilce Dutra Silvu. V Kazachstánu bude jeho soupeřem v boji o finále buď nejvýše nasazený Francouz Moutet, nebo turnajová pětka Němec Maden.

Nur-Sultan (muži, KAZ, 54 160 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (365.) – Alexej Vatutin (RUS, 201.) 6:4, 6:1