Kvitová byla blízko, nakonec ale se světovou jedničkou těsně padla

- Filip Lefenda

Petra Kvitová končí na podniku v čínském Pekingu ve čtvrtfinále. Češka měla duel proti světové jedničce Ashleigh Bartyové rozehrán výborně, když po získané první sadě sahala v té druhé prakticky neustále po brejku, Australanka ale zvládala lépe klíčové výměny a nakonec zvítězila po obratu 4:6, 6:4 a 6:3 ona.

O osudu úvodního setu rozhodla pátá hra, v níž se zrodil jediný brejk. Ten brala Kvitová, která si jej po zbytek dějství střežila jako oko v hlavě. Češka nenabídla Australance v úvodním dějství jediný brejkbol a v dobrém výkonu na servisu pokračovala také ve druhém setu.

V tom promarnila dvojnásobná wimbledonská šampionka hned na úvod další šanci na brejk, v páté hře pak Češka vedla na příjmu dokonce 40:15. Ani tento náskok ale v zisk soupeřčina servisu nezužitkovala, stejně jako o dva gemy později, kdy měla další dva brejkboly.

Co naplat, že vlastní podání získávala skoro dva sety snadno. Za stavu 4:5 Kvitová neustála situaci a pustila Bartyovou ke dvěma setbolům. Ten první ještě zvládla odvrátit, po tom dalším už se ale šlo z ničeho nic do rozhodující sady.

V tom chtěla dát Kvitová na své předešlé zaváhání rychle zapomenout a vstoupila do ní kýženým brejkem, jenže Bartyová odpověděla stejnou mincí. Rozhodl tak až maratonský osmý gem. Kvitová se v něm skrze odvrácený brejkbol dotáhla na shodu, kde měla postupně třikrát výhodu, ani jednu ale ve srovnání na 4:4 nevyužila.

A tak toho záhy turnajová finalistka z roku 2014 litovala. Bartyová už druhý brejkbol v gemu zužitkovala a šla servírovat na ukončení duelu. Zde rychle vedla 40:0, Kvitová se ale ještě dokázala zvednout a vynutit si shodu. V té už ovšem soupeřka dobrým servisem a vítězným forhendem další komplikace nepřipustila.

Kvitová tak Bartyové podlehla podruhé v řadě, poprvé padla s australskou hráčkou v březnu z Miami. Na vzájemná střetnutí přesto vede 4:2, když dvakrát vyhrála i letos, a to na turnajích v Melbourne a Sydney.

Bartyovou čeká v semifinále vítězka duelu mezi Ukrajinkou Svitolinovou a Holanďankou Bertensovou.

China Open, Peking (ženy, CHN, 8 285 274 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Ashleigh Bartyová (AUS, 1.) – PETRA KVITOVÁ (7.) 4:6, 6:4, 6:3