Macháč jede! Osmnáctiletý český mladík je v Kazachstánu již ve čtvrtfinále

- Jan Havlovic

Tomáš Macháč zažívá v kazašském Nur-Sultanu velmi povedený turnaj. Osmnáctiletý český tenista zvítězil ve čtvrtek již ve třetím zápase v řadě a zajistil si místo ve čtvrtfinále. Macháč vystavil stopku třetímu nasazenému hráči turnaje Maleku Džazírímu z Tuniska, kterého porazil ve dvou tiebreacích – 7:6(5) a 7:6(3). Dalším soupeřem českého daviscupového reprezentanta bude Rus Vatutin.

Tenisová hvězda Tomáše Macháče stoupá od závěru loňského roku strmě vzhůru. Osmnáctiletý mladík pokračuje během letošní sezony v progresu a po dvou kvalitních challengerech v Ostravě a Liberci nyní prorazil i v zahraničí.

Macháč předvádí v tomto týdnu kvalitní tenis v kazašském Nur-Sultanu, kde na místním challengeru vyhrál již tři zápasy a potřetí v kariéře si zahraje na této úrovni ve čtvrtfinále.

Naposledy si vyšlápl na Tunisana Maleka Džazírího, člena elitní dvoustovky světového žebříčku, kterého porazil po dvouhodinové bitvě 7:6(5) a 7:6(3).

Skalp třetího nasazeného hráče se však nerodil snadno. Macháč přišel v prvním setu brzy o servis, ale stav dokázal srovnat v sedmém gemu. O osudu první sady tak rozhodoval tiebreak, ve kterém Macháč otočil nepříznivý stav z 3:5 na 7:5.

Druhý set byl již v podání českého daviscupového reprezentanta výrazně lepší. Macháč odvrátil dvě brejkbolové hrozby a v osmém gemu sebral zkušenějšímu soupeři servis. Záhy však promarnil mečbol, čímž dostal tuniského tenistu zpět do zápasu.

Pětatřicetiletý Džazírí vykřesal naději na zvrat tohoto osmifinálového duelu, jenže osmnáctiletý český tenista zvládl i v pořadí druhý tiebreak a mohl se radovat z postupu do čtvrtfinále.

Macháč bude v pátek usilovat o vyrovnání kariérního maxima z Liberce, kde došel na začátku srpna do semifinále. Jeho dalším soupeřem bude Rus Alexej Vatutin, turnajová osmička.

Čtvrtfinále dvouhry – challenger Nur-Sultan
Tomáš Macháč (365.) – Malek Džazírí (TUN, 122.) 7:6(5), 7:6(3)