VIDEO: Švéda urážel fanoušek z hlediště. Za svou reakci byl diskvalifikován

- Filip Lefenda

To se jen tak nevidí! Duel druhého kola na challengeru v brazilském městě Campinas skončil hodně kuriózním způsobem. Švéd Christian Lindell se dostal poté, co prohrál tiebreak prvního setu, do křížku s jedním z "fanoušků", za což následně schytal diskvalifikaci. Co přesně se stalo?

Lindell stáhl v úvodním dějství manko tří her a po brejku na 6:5 dokonce servíroval na vítězství v sadě, domácí Thomaz Bellucci si ale vynutil obratem z 0:30 zkrácenou hru, kterou ovládl poměrem 7:4.

Zápas provázela na zaplněném centrálním dvorci bouřlivá atmosféra a pořádně horko bylo i po konci prvního setu. To jeden z diváků nezapřel divokou jižanskou krev a začal směrem k Lindellovi pořvávat nadávky, kterými ho mimo jiné označil za „teplouše“.

Lindell, jenž má švédského otce a brazilskou matku, španělštinu pochopitelně dokonale ovládá, a tak rodák z Rio de Janeira, kde dodnes žije a trénuje, počastoval „fanouška“ dvouslovným nepublikovatelným výrazem. Pro jeho reakci ale neměli umpirový rozhodčí se supervisorem pochopení.

„Začal na mě pořvávat jako první. Když jsem se na něj podíval, ukazoval na mě prstem. Opravdu jsem nemohl být jen tak zticha,“ bránil se 352. hráč světa během jejich porady. Zároveň si stěžoval i na bučení fanoušků během výměn.

Supervisor Patricio Estevez ale nakonec diskvalifikaci sudího na umpiru potvrdil. „Neslyšel jsem, co ti říkal, zato jsem slyšel, cos řekl ty jemu. Netvrdím, že si začal, ale nemohu to nechat jen tak být,“ hájil své rozhodnutí Estevez, jenž byl i přes další protesty švédského tenisty neoblomný.

Druhý set už se tak vůbec nehrál. Diskvalifikací z turnaje přijde Lindell mimo jiné i o tři body do žebříčku ATP a 520 amerických dolarů, které si vysloužil vítězstvím v úvodním kole, v němž zdolal ve dvou sadách Argentince Olivieriho.

Lindella se posléze zastal i domácí Bellucci. „Není to konec, jaký bych si zrovna představoval. Raději bych hrál dále, říkal jsem to i rozhodčímu,“ zachoval se sympaticky nasazený Brazilec, jenž rozhodnutím zástupců ATP předčasně postoupil do osmifinále. „Taková jsou bohužel pravidla. Není jednoduché čelit kritice na domácích turnajích. Věřím, že Christian toho, co se stalo, lituje,“ dodal někdejší 21. tenista světa.

První sada končí na videu v čase 1:18:20