První body ve 27 letech. Poláček prožil životní turnaj po boku bývalé světové třicítky

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Turnaj Penta Trading Open v Říčanech se dočkal během své hlavní soutěže čtyřhry i splnění jednoho dávného snu. Své vůbec první body v kariéře do žebříčku ATP vybojoval ve čtyřhře sedmadvacetiletý Lukáš Poláček (na snímku vlevo), který se na okruhu ITF představil po dlouhých třech letech a spojil síly s bývalou světovou třicítkou a současným trenérem Petra Nouzy, Davidem Škochem.

Sedmadvacetiletý Poláček, který se poprvé v kariéře objeví na žebříčku ATP se chystá oslavit svůj úspěch hned v sobotu. "Pojedu na bundesligový zápas Augsburg - Leverkusen. Slavit začnu už po cestě," usmíval se.

Poláček se Škochem spolu na kurt nastoupili poprvé v kariéře. Dopomohla jim k tomu divoká karta od pořadatelů. Zatímco Poláček se na kurty na mezinárodním okruhu ITF vrátil poprvé od konce sezony 2016, Škoch hraje od roku 2017 výhradně s jednadvacetiletým Petrem Nouzou. Tomu nedělá jen deblového parťáka, ale především trenéra.

Polská překážka
Velký úspěch se rodil přes dvě kola hlavní soutěže čtyřhry. Česká dvojice se totiž probila až do semifinále turnaje. Poláček se Škochem zvládli v úvodním kole porazit německo-ukrajinskou dvojici Mannapov - Ščerba a ve čtvrtfinále poté přemohli polský pár Bogdan Dzudzewicz, Wojciech Marek.

Poláci přitom vyřadili v úvodním kole nebezpečné Němce Hellera s Masurem. „Byli jsme rádi, že Poláci vyhráli, byl to pro nás přijatelnější soupeř. Hlavně trenér Wojciecha Marka byl trochu slabší," shodli se čeští deblisté.

Bývalý třicátý deblista světa, David Škoch, jemuž aktuálně patří 1010. místo v žebříčku ATP, za výkon proti polské dvojici chválil především svého spoluhráče. „Začali jsme špatně a prohrávali už 1:4, pak jsme ale začali hrát výborně. Hodně to podržel v klíčových momentech Lukáš a do konce setu jsme neztratili ani gem,“ uvedl Škoch. „I druhý set jsme začali brejkem, pak jsme sice ztratili těsně jednu hru, ale nakonec jsme to zvládli.“

České derby
V semifinále čekali na Poláčka se Škochem krajané Jonáš Forejtek s Michaelem Vrbenským. A ani proti nim nezačaly divoké karty turnaje špatně. „Na první prohraný servis jsme odpověděli brejkem při servisu Michaela Vrbenského a mohlo to být dramatičtější, ale ztratili jsme nějaké těsné gemy a druhý set už byl jednoznačný,“ mrzelo českou dvojici.

Kanár Poláček se Škochem odvrátili až při rozhodujícím míčku za stavu 0:5 a 40:40, kdy dlouhou výměnu od základní čáry mezi Vrbenským a Škochem ukončila chyba Vrbenského.

„Hrál jsem špatně, hlavně mi vůbec nešly voleje. Hrálo se pod světly a já ještě trochu hůř vidím, tak mi to nedělalo dobře,“ mrzelo Poláčka, který ovšem příliš dlouho smutnit nemusí. Poprvé v kariéře se objeví na tenisové mapě jako člen žebříčku ATP.

Třetí nejstarší tenista
Obrovský podíl na úspěchu Lukáše Poláčka má i jeho spoluhráč David Škoch, který je ve 42 letech na okruhu po Leanderu Paesovi a Nenadu Zimonjičovi třetím nejstarším tenistou.

„Oni to ale hrají profesionálně, já jen jezdím s Petrem (Nouzou) a čtyřhru hraju jako doplněk," podotkl Škoch. Je to ovšem velmi úspěšný doplněk. S Nouzou před měsícem vyhráli turnaj ve švýcarském Schlierenu, což byl pro tuto dvojici čtvrtý společný titul na okruhu ITF.

Jeho svěřenec nyní hraje s Nizozemcem Nielsem Lootsmou, s nímž v Říčanech postoupil do finále. „Budou spolu hrát i říjnové české futury na tvrdém povrchu, ale Niels nebude hrát všechny, takže si s Petrem ještě možná zahrajeme,“ dodal Škoch, vítěz 5 titulů na okruhu ATP a 21 challengerů ve čtyřhře.