Kristýna Plíšková přejela nasazenou jedničku a zahraje si v Taškentu o finále!

- Filip Lefenda

Kristýna Plíšková na oblíbeném podniku v uzbeckém Taškentu i nadále vítězí. Sedmadvacetiletá Češka zdolala ve čtvrtek za hodinu a čtvrt po setech 6:3 a 6:4 nejvýše nasazenou Slovenku Viktorii Kužmovou. K postupu do semifinále si turnajová vítězka z roku 2016 dopomohla patnácti esy.

Plíšková musela v dlouhém úvodním gemu na podání odvracet dva brejkboly. Počáteční trable ale zvládla, aby vzápětí sama loupila na příjmu.

Kužmová, jež byla v utkání mírnou papírovou favoritkou, se na servisu trápila. Za stavu 0:3 odvracela další brejkbol Plíškové a o dvě hry později přežila dokonce tři. Sama se přitom ve zbytku sady na příjmu k žádné možnosti již nedostala, a tak putoval úvodní set po výsledku 6:3 na konto Plíškové.

Souboj nejvýše nasazené Slovenky s turnajovou pětkou se začal definitivně lámat zkraje druhého dějství. Plíšková byla na servisu nadále neomylná, zatímco na returnu získala třetí a pátý gem. Češka tak rychle vedla 5:1.

Zakolísání přišlo až za stavu 5:2, kdy podávala Plíšková na vítězství. V gemu sice vedla 40:15, oba mečboly ale promarnila a poprvé v utkání ztratila skrze shodu vlastní servis.

O dva gemy později ale dostala turnajová šampionka z roku 2016 možnost na reparát, který již se ztrátou jediného fiftýnu zdárně složila.

O finále si Kristýna Plíšková, která si k postupu dopomohla hned patnácti esy, zahraje s nasazenou trojkou Van Uytvanckovou z Belgie. Druhou semifinálovou dvojici utvoří Ukrajinka Zavacká a Rumunka Cirsteaová.

Taskhent Open, Taškent (ženy, UZB, 250 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Viktoria Kužmová (SVK, 56.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (80.) 3:6, 4:6