Potřebovala by bělidlo. Komici se museli omluvit za rasistické výroky o Ósakaové

- Jan Vojkůvka

Komediální japonské duo, jemuž se přezdívá „A Masso“, si zadělalo na pořádný problém. Během nedělního živého vystoupení se dopustilo rasistických poznámek na japonskou tenistku Naomi Ósakaovou. Informaci přinesla japonská média, kvůli nimž se nakonec komici museli omluvit.

Komičky Kanoová s Murakamiovou, které tvoří duo A Masso pro společnost Watanabe Entertainment, se měly v neděli dopustit několik rasistických výroků na adresu Ósakaové. Ta právě v neděli vyhrála domácí turnaj v Ósace a triumfovala poprvé od grandslamového vítězství v Melbourne.

Podle dostupných informací řekly o Ósakaové, že by potřebovala bělidlo. „Je příliš opálená,“ zaznělo rovněž na adresu dvojnásobné grandslamové šampionky.

Po zmedializování celé události se ovšem obě komičky musely omluvit. Spolu s nimi se k omluvě připojila i společnost Watanabe Entertainment.

Omluva to ovšem byla poměrně strohá a je otázkou, zda myšlena upřímně. Jméno Ósakaové v ní totiž nepadlo. Místo něho byla použita pouhá narážka na tenistku. „Upřímně se omlouváme za to, že se konkrétní osoba cítí nepříjemně, stejně jako všichni ostatní, kteří jsou s událostí spojeni. Upřímně se omlouváme za způsobené problémy,“ stojí v omluvě Kanoové a Murakamiové. „Už to nikdy nebudeme dělat.“

Japonsko je známé jako velmi rasistická a homofobní země, a to i přes stále častější smíšená manželství. Není to poprvé, co se do Ósakaové, jež se narodila japonské mamince a haitskému otci, v zemi jejího původu opřeli kvůli tmavší barvě pleti.

V lednu došlo také k tvorbě kontroverzního manga komixu, který musela japonská společnost Nissin, jež se specializuje na výrobu nudlí, stáhnout. Ósakaová v něm byla zobrazena s bledou barvou pleti a světle hnědými vlasy, což vyvolalo pobouření.