Ruusuvuori, jméno mé! Dočká se finský kat Thiema už letos stovky?

- Marek Bartošík

Finsko rozhodně nepatří mezi tenisové velmoci. Přesto se i v této severské zemi sem tam objeví velký talent. Oči tenisové veřejnosti jsou nyní upřeny na dvacetiletého Emila Ruusuvuoriho, který letos získal už tři challengerové tituly a mezi své skalpy nedávno zařadil dvojnásobného grandslamového finalistu Dominica Thiema.

Finský tenis zažil po konci kariéry známého a populárního Jarkka Nieminena krizi. Úspěšnou výjimkou je specialista na čtyřhru Henri Kontinen, který má na kontě grandslamové tituly i trofeje z Turnaje mistrů. Ten se však věnuje opravdu pouze deblu.

Fanoušci bílého sportu v zemi tisíců jezer ale v posledních týdnech jistě pookřáli. Za vše může Emil Ruusuvuori, aktuálně už 142. hráč světového pořadí. Dosud nepříliš známý dvacetiletý tenista přitom zahajoval sezónu hluboko ve čtvrté stovce žebříčku.

V lednu až dubnu hrál výhradně ITF turnaje, na nichž ukořistil dva tituly. Pak už zkusil štěstí i na challengerech. Po několika nepříliš vydařených vystoupeních zaznamenal na konci června průlom, když ovládl turnaj ve Ferganě. Životní úspěch ho vynesl o více než 100 příček na konec třetí stovky žebříčku.

Další skvělý výsledek, tentokrát finále na antuce v Augsburgu, zaznamenal Ruusuvuori v první půlce srpna. Na „Nadalově“ challengeru na Mallorce přidal svou druhou trofej z podniku této kategorie. Po solidním čtvrtfinále v Cassis, kde ho porazil Lukáš Rosol, si odskočil na Davis Cup, kde deklasoval světovou pětku Dominica Thiema 6:3 a 6:2.

Zatím poslední „zářez“ na raketě přidal minulý týden na pro změnu „Murrayho“ challengeru v Glasgow, kde vybojoval svůj třetí vavřín. Jeho bilance z posledních týdnů je úchvatná – z dvaadvaceti utkání vyhrál hned devatenáct.

Finský objev z Helsinek navíc do konce roku obhajuje pouhých 35 bodů, a tudíž by v případě pokračující formy mohl pomýšlet i na průnik do elitní stovky a start v hlavní soutěži Australian Open.

Dočká se tenista, který zahajoval letošní sezónu hluboko ve čtvrté stovce žebříčku, svého prvního grandslamového startu už v jubilejním roce 2020? Výrazně by mu pomohl kvalitní výsledek z challengeru v kazašském Nur-Sultanu (donedávna Astana), kde se talentovaný Fin představí příští týden.