Zkušený Pospíšil: Stresuji se spíše nad výkony Vítka. Ten mu dělá radost

- David Schlegel

V únoru příštího roku oslaví devětatřicáté narozeniny. I přesto se bývalý 103. hráč dvouhry Jaroslav Pospíšil stále pohybuje na tenisovém okruhu a prohání mladší hráče. Mnohem více ale už přechází do role trenéra, ve které se snaží svěřence Vítka Kopřivu dostat k co nejlepším výsledkům. Nejen o tom byla řeč v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Jste aktivní hráč a zároveň trenér Vítka Kopřivy. Čím se cítíte více?
Postupem času se více cítím jako trenér než jako hráč, ale ještě se nějakým způsobem snažím držet, aby Vítek měl k sobě kvalitní sparing. Takže více už jako trenér.

V poslední době jste dosáhl velkých úspěchů. A to jak v hráčské, tak trenérské kariéře. V Liberci jste například porazil porazil Federica Gaia, který patří na hranu první stovky žebříčku. Vítek Kopřiva stabilně dosahuje velkých úspěchů na challengerech. Čemu to přičítáte?
Vítek je mladý a musí se zlepšovat, takže pracujeme na jeho hře. Je pracovitý, dělá se mi s ním velice dobře. Neodmlouvá, maká. Tenisu dává všechno. To je důležité.

Teď jste se vrátili z turnaje v Sibiu, kde jste před lety vyhrál zatím svůj poslední challenger kariéry. Váš svěřenec tam postoupil letos až do čtvrtfinále. Předtím přitom otočil těžký zápas s Federicem Coriou. Co jste mu říkal o tomhle turnaji a jak jste se tam těšil vy po těch letech?
Ten turnaj jsem vyhrál, těšil jsem se tam moc. Prostředí jsem znal velice dobře. Tušil jsem, že i Víťovi může svědčit, máme podobnou hru, což se také potvrdilo. Jsem rád, že tam uhrál alespoň čtvrtfinále. Škoda, že to ve nevyšlo. Určitě zahrál vynikající zápasy s Coriou i s O'Connellem (Christopher O'Connell, pozn. red.), se kterým prohrál. V prvním setu chybělo, aby proměnilo nějaké brejkboly, mohlo to vypadat úplně jinak. Ale určitě panuje spokojenost.

Jste spokojený, jakým směrem se Vítek Kopřiva ubírá?
Určitě. Jeho výsledky jdou nahoru, jeho herní pojetí jde nahoru. Upřímně, čekal jsem, že to může jít trošičku rychleji, ale pomalé krůčky nahoru nejsou také špatné.

Předtím postoupil do finále v Győru dotovaném 25 000 dolary. Kdybyste ty dva turnaje porovnal, tak kde hrál lépe?
Určitě hrál lépe v Sibiu. V Győru byly jiné kurty, trošku se psychicky trápil, naštěstí vyhrával.

V čem myslíte, že se za poslední roky nejvíce zlepšil?
Hlavně zrychlil svoji hru. Defenzívně je vynikající, ale v ofenzivnějším pojetí zlepšil forhend. Pracujeme na nějakých situacích, aby býval agresivnější.

Teď přejděme k vaší kariéře. Dosáhl jste velmi dobrého úspěchu v Liberci. Asi jste nečekal, že se dostanete do osmifinále challengeru. Nakoplo vás to trochu?
Samozřejmě, ale moc turnajů jsem poté neodehrál, takže mě to nemělo jak nakopnout. V Liberci jsem ani nečekal, že se tam dostanu. To, že jsem uhrál tři kola, byl takový nadplán.

Hrajete už s daleko menším stresem než dříve, kdy vaše živobytí bylo závislé od toho, kolik toho na turnajích uhrajete?
Já si myslím, že určitě. Už mám nějaký věk. Moc se nestresuji s mým vlastním výkonem, ale nad jeho výkony. Určitě to pomáhá mému pojetí hry, že jsem uvolněnější.

V Sibiu jste se vrátil na místo činu i jako hráč. Z kvalifikace jste postoupil do hlavní soutěže. Tam jste prohrál s Holanďanem Jelle Selsem, který v poslední době hraje dobře. Jak byste zhodnotil vaše vystoupení?
Z mé strany to nebyl špatný zápas. Prohrál jsem 5:7, 3:6, byl jsem pár brejků dole. Mohl jsem i urvat první set, protože jsem měl stav 4:4 a čtyři nebo pět brejkbolů na jeho podání. Jeden nebo dva byly dobře rozehrané, udělal jsem lehké chyby. Trošku to zamrzelo. Bohužel to dopadlo, jak dopadlo.

Jaké máte cíle do konce sezóny?
Cíle nemám v podstatě žádné. Udržet si svůj level, udržet se na žebříčku nejlépe, jak to půjde. Plán turnajů nemáme zatím žádný, vyčkáváme, zda se dostane (Vítek Kopřiva) na nějaké challengery, nějaké ATP do kvaldy. Podle toho se budeme rozhodovat.